Skip to main content

Kirkonkylä oli kolmivuotiaalle seikkailu

Harmaanvihreässä talossa Perniössä vastapäätä Vuorilinnaa kaikki on rauhallista, poika ei tiedä 3-vuotiaana mitään sodasta. Isä on vähän kertonut käydessään lomalla. Sanoi olevansa tyytyväinen omaan hommaansa tavallisena sotilaana. Sai kuulemma hyvän homman töpinän puolelta. Hän on autonkuljettajana ylemmille sotaherroille ja aina bensaa riittää ja sapuskat ovat tietysti hyviä kun on siellä huoltoportaassa. Kaiketi kahmivat parhaat päältä. Oli aikaisemmin Perniössä poliisin lentävissä moottoripyörämiehenä ja kehui osaavansa myös ajaa autoa paremmin kuin tavalliset taapertajat. Kuulemma kerran joku vihulaisen hävittäjä kävi ampumassa autoa, muttei osunut. Isäni tuntien hän ei kai kauan miettinyt tapahtunutta. Hyvä kun selvisivät.
Täällä Perniössä ei paljon tapahtunut. Aseman seudulle tuli joku palopommi ja taisi siellä jotain palaakin, mutta minä vain katselin tulen kajoa ja kuuntelin aikuisten jorinaa ja uusia tietoja, muka. Sukulaistilalla Tuohitun (kai silloisen Korvenkylän) sukulaistorpassa viljelevät isoisäni sisarukset Anni, Arttu ja Väinö Vesa kertoivat jonkun vihulaisen koneen pyörineen talon ympärillä huonolla osumatarkkuudella. Äiti ei oikein tykännyt niistä, kun ei saanut edes voita saatikka sianlihaa, vaikka talossa oli sikoja juoksemassa ihan yli oman tarpeen. Taisivat mennä parempiin suihin.
Äiti oli aina poissa kouluttamassa lottia tai sitten jossain muka Syvärillä tutustumiskäynnillä. Onneksi Martta mummo asui meitä vastapäätä Vuorilinnassa ja teki hyvää perunapuuroa ja joskus sain mustikkasoppaakin. Äitin sisko Mirja tai Piia niinkuin me häntä kutsuttiin oli sentraalisantrana kylän keskustassa. Hän asui siellä Vuorilinnassa mummon kanssa.
Kerran kun kukaan ei nähnyt, niin lähdin vähän tutkimusmatkalle kylän keskustaan, mutta siellä oli niin isoja taloja varsinkin mäen päällä iso kokoustalo ja sen jälkeen alhaalla taas ihan outoja taloja. Kolmivuotiaalle se oli liikaa. Yksi täti tuli eteeni ja sanoin ”Ei kotia näy”. Se taisi olla Riipisen Aili, joka sitten palautti nuoren miehen kasvamaan takaisin kotiin

Jukka Alestalo, ent. Laine

Jaa artikkeli: