Skip to main content

Tervepä terve.
Toimituksen lounaissiiven tietoliikennekatveen viikkoyhteys viritellään nyt tähän.
***
Lapin Kansa- lehdessä oli toissa viikolla  paljon puhuva juttu. Sen mukaan Sevettijärvellä oli vihdoin saatu yhteys Internetiin 3g-nettitikulla ja ilo oli ollut sen mukainen.

Niinpä kyllä.  Tuhat kilometriä etelämpänä suu vaahdossa rakennetaan tietoyhteiskuntaa vielä vaan hienommaksi, ympäristöksi missä kaikki mummonhoitoa myöten sujuu verkon välityksellä.  Sevettijärvellä tai  Kemiönsaaren lounaispuolella taas oltaisiin hyvillään jos saataisiin netistä vilkaistua edes jääkiekkotulokset ilman että pitää kiivetä pihakoivuun koneen kanssa.

Viime aikoina on jatkunut julkinen pohdinta siitäkin, että entä jos posti ei kulkisi joka paikkaan joka päivä. Tässä tapauksessa Itella avaisi postin, skannaisi sen ja lähettäisi asiakkaalle sähköpostitse. Vasta muutaman päivän päästä postipoika tai –tyttö veisi kirjeet niiden saajalle. 

Tokihan näiden puheiden kanssa samaan hengenvetoon luetellaan yleensä syrjäisemmiksi koettujen paikkakuntien nimiä.
Mikäpä siinä, kun bensaa pitää säästää.  Tietysti järkiperäisintä olisi, jos koko homma aloitettaisiin kehäkolmosen sisäpuolelta, missä varmasti on sähköiseksi muunnetun postin lukemiseen riittävät yhteydet, ihmisillä vehkeet vastaanottaa lähetyksiä ja jopa mielenkiintoa mokomaan.  
***
Eli kahden kerroksen väkeä tässä kyllä, ja homma johtuu pitkälti siitä että kyseessä on aika pitkä maa.
Näin itsenäisyyspäivän alla pitää tietysti kehua, että on se silti aika hyvä maa.

Samaa sanoo oman hiekkaisen aarinsa äärellä seisova kotitarveviljelijä noukittuaan pottumaastaan koko talven perunat. 

Perunan kylvössä taas on kyse jonkinlaisesta maahan panemisesta. Se taas on eri asia kuin panna maata, joka yleensä on vaan muutaman tunnin ratkaisu. Maahanpanijaiset taas ovat kolmas asia ja useimmin aika pysyvä sellainen. Sillä taas on  yhteistä maahanmuuton kanssa sen verran, että johonkin maahan  kyllä mennään mutta hankkeen mieleisyyttä ei kohteelta kysytä.  
Maihin meneminen taas on tuttu asia rintamalta, jonka oloja varmasti tiistaina muistellaan.

Maihin mentiin myös rintamailla.  Se taas on eri asia kuin ulkomaille meneminen. Niistä suosituimpia kohteita on Thaimaa. Pohjoisempi vaihtoehto tälle on Loimaa, ja näiden kahden välille sijoittuu eräs suuri järvi.  Siitä taas voitaneen todeta vallankin juhannuksen irstailujen aikaan, että Saimaa on syntinen laulu.  Se taas ei ole aava meri, jonka takana siintäisi laulun mukaan satumaa.

Monellehan tosin satumaan korvikkeeksi kelpaisi jo, jos jostain löytyisi lo-maa.
***
Kieli ja kansa maan tekevät, mutta muuttuva on sekin.  Voikin olettaa että tulevaisuudessa lauantai-iltapäivinä viihdyttää radiossa tämä Etnisten nuorten sävellahja.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: