Skip to main content

Kemiönsaarella kehitellään lisäaineettomia lähiherkkuja

Sabina Ekholm tuo markkinoille hilloja ja mehukastikkeita.Brusabyn keittiössä Kemiössä pilkottiin ja kuivattiin perjantaina juureksia ja hedelmiä.
– Siitä saadaan ekologisia soppajuureksia, kertoi Ann-Louise Erlund Noviasta.  
Kuivatut juurekset säilyvät ilman pakastinta ja sähköä.

Erlund on  yhteistyöhankkeen, Bra mat i Västnyland- hankkeen vetäjä.  Perjantaina kyseessä oli viimeinen ”Mathantverk Suomessa”-hankkeen kaksipäiväisistä työpajoista.
Mathantverk tarkoittaa elintarvikkeen jatkojalostusta  käsityönä ja mahdollisimman vähillä lisäaineilla.

Hankevetäjä Margot Wikström painottaa juuri lisäaineettomuutta.
Mathantverk on jaettu kahteen ryhmään, marjojen, hedelmien ja vihannesten jatkojalostukseen ja toisaalta leipä ja leivonnaiset – ryhmään.
Tavoitteena on, että hankkeen päätyttyä jokaisella on ainakin yksi oma uusi tuote.

Alku on lupaava: puutarhayrittäjät Johan ja Diana Kinos ovat kehittäneet oman  Kinos Ketchupin.
–Se tehdään meidän oman puutarhan tomaateista, selvittää Diana Kinos.

Sabina Ekholm tuo markkinoille hillojen lisäksi mehukastikkeen.
Ekholmilla on Lähiputiikki Tjudassa.
–Tässä on hapattamalla säilöttyjä porkkanoita, tuossa on valkosipulia ja inkivääriä, selvittää Margot Wikström ja antaa lisää maistiaislusikoita.

Korealainen Kimchi taas on valmistettu fermentoimalla eli maitohappokäymisellä kiinankaalista.
Yksi hankkeen tavoitteista on, ettei mitään minkä voi hyödyntää, päästetä hukkaan.

Ensi lauantaina hanke päättyy ruokamarkkinoihin Storfinnhovan kartanossa Kemiössä.  Tuotteita esitellään, myydään ja niille etsitään jälleenmyyjiä.

Jaa artikkeli: