Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisjään viikkoavannot kairataan tässä seuraavaksi.
***
Ei voi kiistää, ettei ihmiskunta olisi saanut jotain aikaankin. Erityisesti erilaisia tihu- ja tuhotöitä.  Tuossa otti silmään uutinen siitä, miten muoviroskaa löytyy pallonkolkilta, joilla ihmistä muuten ei juuri ole nähty.

Toisaalta lohdullisia ovat uutiset, jotka kertovat, että vielä on luotaamattomia paikkoja. Esimerkiksi syksyllä kerrottiin, että Kheopsin pyramidin sisältä on uuden tekniikan avulla löytynyt aiemmin tuntematon tila. Saavutus sinänsä, kun muuten satelliittikuvista voi jo tarkistaa, mihin kohtaan mökkitonttia tuli ne kottikärryt syksyllä heivattua.

Tutkijat tuumivat, että pyramidin uutta kammiota voitaisiin tutkia miniroboteilla.
Jos näin, en malta odottaa, mitä uumenista löytyy. Jos kyyniseksi haluaisi heittäytyä, voisi veikata että Cokis-pullo. Siinäpä nimittäin taitaa olla tuote, johon törmää missä vaan.

Toisaalta lähempääkin löytyy jänniä: Turussa remontoidaan koulun jumppasalia, ja talon alta löytyi enemmän rakennusten ja katujen jäänteitä kuin oli ennalta tiedossa.
Mielenkiintoistahan tämä on, semminkin kun suunnitteilla on pop up-museo paikalle.

Laiskuus on taas palvellut ihannetta: on varmasti niin, että pihan ja sittemmin jumppasalin alle jääneet rakennelmat olisi voinut tuhota paljon perusteellisemmikin. Tarina toisaalta opettaa, että uudisrakentamisintoilijansa on ollut aina.

Olisi muuten somaa, että vanhat kellarit ja portaikot mallinnettaisiin tietokoneella ja näin päästäisiin vanhoihin rakennuksiin jatkossa virtuaalisesti, vaikka päälle ladottaisiinkin uusi pelikentän pohja. Vielä somempaa olisi, että paikka saataisiin pidettyä jatkossakin käymiskelpoisena.

Oma lukunsa ovat tapaukset, joissa jostain viidakosta löytyy tieteelle ennestään tuntemattomia eliölajeja. Ihan kuin yhdestä jääkaapin perille unohtuneesta purkistakin meillä kerran.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

 

Jaa artikkeli: