Skip to main content

Keittiön kopiofirma

 Tervepä terve.  Toimituksen koilliskioskin viikkoannos pinotaan tässä seuraavaksi. 
***
Uutisistahan olisi helppo masentua.  Vastikään tuli taas uusi arvio siitäkin, miten moni laji tai luontotyyppi käy uhanalaiseksi.  Samaan aikaan jossain summaillaan, paljonko lisää puuta voidaan hakata. 
Tässä olisi kiusaus sanoa, että miettikään nyt vielä,  eikä asiaa tarvitse miettiä edes luonnon kannalta, vaan ihmisen:  tällä menolla  edessä on sukupolvi tai toinenkin, jotka eivät ehdi nähdä oikeaa metsää juuri missään

.Ei sillä, ettei seassa olisi mukaviakin otsikkoja.  Yksi uutinen kertoi, että Sysmässä aletaan  purkaa vanhaa yhteiskoulua vasta, kun rakennuksessa pesivät linnut ovat siitä lähteneet, jotta pesintä ei häiriinny.  Toinen uutinen viikolta taas kertoi, että manuaalivaihteiset autot ovat katoavaa kansanperinnettä. Kolmas ei ollut virallinen uutinen, mutta vakavasti otettava tiedonanto kylläkin, ja sen sisältö oli että silakkaa tulee merestä parhaillaan hyvin.

On sitä jotain toivoakin vielä.
***
Mallisuojaushan on tuotevalmistuksen puolelta tuttu käsite.  Mallioikeus suojaa tuotteen tai tuotteen osan ulkonäön, joskin tulkintaa on tietysti monenlaista.   Nousevat taloudet ovat aina päässeet jonkin tekemisestä jyvälle enempi kopioinnin kautta

.Ruokapuoleen tällaista ei mahdottomasti ole ulotettu;  samppanjan pitää tulla tietystä maakunnasta, karjalanpiiralkalla on nimisuoja ja osa resepteistä on salaisia, mutta jonkun ravintolan tavaramerkkiannoksesta saa aika vapaasti tehdä toisinnon, etenkin jos vähän fiilaa nimeä. 

 Sehän taas on hauska harrastus yrittää jäljitellä klassikkoannoksia kotikeittiössä.  Usein pääsee aika lähelle ellei jopa maaliin.  Kaiken päälle törmäsin hauskaan sivuun netissä: on syntynyt sellainenkin yhteisö, jossa pyritään jäljittelemään McDonald´s –burgeriketjun tuotteita.Luonnollisesti tähän piti tarttua ja taiteilla  kotikeittiössä ohjeiden mukaan Bic Macin kastike ja vielä koota komeus kuten ohje sanoo. 

Ja kas, pimeässä lopputulos voisi mennä täydestä kuin väärä raha; maku on hyvin sama ja sormet sotkussa syönnin jälkeen. Muutakin yhteistä löytyy: autokaistan luukulla veivataan auki auton ikkuna, kotikeittiössä käryävän parilan kanssa pelatessa potkaistaan auki kyökin räppänä.

Autenttista on, sano.

***
Ruoka-asiaan liittyy kai sekin, että pesäpallokausi alkaa tänään.  Mehiläistarhurihan voi menettää tuottavan omaisuutensa pelatessaan pesistä.
 ***
Heip.


aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: