Skip to main content

Kaupungin eväkäs

Tervepä terve. Toimituksen koillisnuotan viikkosaalis irrotellaan tässä seuraavaksi.
***
Paitsi, että ei. Viikolla sattui vastaan pari huolestuttavaa silakkauutista. Ensimmäinen kertoi, että kiintiöt ovat täyttymässä ja että ihmisruoaksi silakkaa ei ehkä loppuvuodesta saada, vaikka kalaa meressä piisaakin. Hesarissa taas pohdittiin, miksi kohkata hyönteisruoasta, kun samaan aikaan silakka ei kelpaa kuin koilliskulmaan ja parille tutulle.

Brändäämisestä on puhuttu. Jännästi muikku on kai halutun maineessa, vaikka ei maultaan ja monikäyttöisyydeltään silakalle pärjääkään. Eipä muikkujalosteitakaan ihmeesti näy. Puruveden muikusta on kuitenkin saatu käsite, vaikka mahtaako kaikki myytävä muikku olla sieltä päinkään.

Siinä, missä muikku on metsäseutujen järvien kala, on silakka paitsi saaristolainen, myös urbaani elukka: hyvin stadilainen juttu ja turkulainen yhtä lailla. Vaikea kuvitella helsinkiläistä klassikkoravintolaa ilman silakkaa. Turussa tarjonta jostain syystä on ohuempaa.

Kun kaupungistuminen on suuntaus ja cityä oleman pitää, niin eikö se tästä lähde: annetaan ymmärtää, että tämä se vasta on kaupunkilainen valinta ja halvempaa kuin jauheliha. Näyteruoat saisivat olla muuta kuin se iänikuinen voissa paistettu.

Henri Alen sai kastikereseptillään kaupat tyhjäksi yhdenmerkkisestä tomaattimurskasta, niin on se ihme jos ei tähän joku keulakuva auta. Sitä paitsi sen kastikkeen tekoon meni enemmän aikaa kuin siihen, että tekee pellillisen silakkapihvejä uunissa. Että jos arkiruoista puhe oli.
***
Kesämökkikausikin on aluillaan. Ideoita tuvan tuunaamiseen jaetaan lehdissä ja televisiossa. Monesti puhuttaa, että onko se enää mökki ollenkaan, jos Huvila ja Huussi -ohjelma on sen käynyt kohentamassa.

Siinä taas ei ole perää, ettäkö ohjelmasta olisi suunnitteilla oheissarja vaatimattomamman varustetason asumuksille. Eikä siinä, että sarjan työnimenä on Mökki ja makki.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: