Skip to main content

Käsityöläisyrittäjän ja lauman koti löytyi Perniöstä

Ovikello ei vielä toimi, mutta se ei toisaalta haittaa: kuistin lähettyvillä olevassa aitauksessa alkaa kaakatus ja kotkotus, joka käy kyllä ovikellosta.

Oven avaa hymyilevä mutta väsynyt Saia Ikävalko, juuri perniöläistynyt vihtiläinen. Hän on valvonut viime yön lintujensa takia.

–Kukko kiekui yhden aikaan yöllä. Se halusi ilmoittaa reviiristään. Toivottavasti naapurit eivät häiriintyneet, nauraa Ikävalko pahoittelevasti.

Ikävalko omistaa huikeat 19 eläintä: yhden kukon, kuusi ankkaa, neljä kanaa, kanin, neljä koiraa ja kolme kissaa. Kaikki ovat rescueita, eli pelastettuja tai kodinvaihtaneita eläimiä.

Ikävalko päätti keväällä hypätä kirjaimellisesti tuntemattomaan. Hän oli eronnut miehestään, ja ajatteli ensin lunastaa heidän yhteisen talonsa Vihdissä. Hinnasta ei kuitenkaan päästy sopuun, minkä vuoksi Ikävalko alkoi etsiä uutta kotia laajemmalta alueelta. Useita taloja selattuaan yksi Perniön kirkonkylän talo yllättäen kiinnitti hänen huomionsa. Ikävalko on jo pitkään toiminut yrittäjänä: hänen tuotemerkkinsä Funky Homo Sapiens täytti tammikuussa 20 vuotta. Ikävalko valmistaa pääasiassa hauskoja ja erikoisia koruja, mutta viime aikoina myös koirien tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan. Ammatiltaan hän on vaatesuunnittelija, modisti ja hopeamuotoilija, joka on hakenut oppia aina Englannista asti.

–Opiskeluvuosinani päätin tehdä töitä, ja ajattelin sitten kokeilla korujen tekoa ja myyntiä. Ensimmäiset koruni laitoin myyntiin Ebayhin, ja niiden hinta oli 99 penniä. Tein sitä koulun ohella, mutta koulu meinasikin jäädä jalkoihin, kun koruhomma alkoi vetämään, nauraa Ikävalko.

Ikävalko on värikäs persoona, ja se näkyy hänen tuotteissaan. Värit ja hauskat kuviot ovat hänen juttunsa. Koirien kaulapantoja saa mittatilaustyönä, vaikka missä väreissä ja kuoseissa.

 

Lue lisää torstain lehdestä!

Jaa artikkeli: