Skip to main content

Karanneita kissoja kysytään laiskasti

Solakka kissaherra odottaa pääsyä uuteen kotiin Brusabyssä. Ida Tallqvist leikittää hetkeksi häkistään seikkailemaan päässyttä kollia.Oranssinkarvainen solakka kolli tekee kaikki temppunsa; kiipeää häkkien oviverkkoja pitkin metrin korkeuteen ja loikkaa kohta kaapin päälle ja siirtyy sieltä seuraavan kaapin päälle ovenkarmia pitkin niin taitavasti kuin vaan kissa voi.

Kissanuorukainen asuu Kemiön Brusabyn löytöeläintalossa, jossa on jokavuotinen pulma; tilat ovat täyttymässä. Vuodenvaihteen jälkeiset pakkaset näkyvät talossa nyt.
–Kesäkissat näkyvät viiveellä. Lauhalla ne sinnittelevät, mutta tammikuussa tulee paljon kissoja, kun ilmat kylmenevät, selvittää eläintenhoitaja Ida Tallqvist.

Häkkien täyttymisen takana on vanha ilmiö; turhan huoleton asenne kissoja ja niiden kulkemista kohtaan.
Kesäkissa-asia on lyhyesti kuitattu: kesäkissan ottamista ei voi perustella millään. Tallqvist hämmästelee sitä, että perheessä pitkäänkään olleen kissan lähdettyä omille teilleen pidemmäksi aikaa sen perään ei aina kysellä.
–Ajatellaan, että se on nyt vaan reissullaan tai että sen on ilves napannut. Mutta jos koira katoaa, sitä hälytetään puoli maailmaa etsimään.

Brusabyn oppilaitos on osa Axxell-koulutusyhtymää. Löytöeläimistä Axxellilla on sopimus Kemiönsaaren ja Salon kanssa. Näin esimerkiksi Perniön eläinsuojeluyhdistyksen kautta löytöeläimet päätyvät Brusabyhyn. Kemiössä kissat tarkastetaan, madotetaan ja rokotetaan. Laki edellyttää, että eläimiä pidetään hoidossa 15 vuorokautta, mutta joskus ajat venyvät pidemmiksikin.
–Monella on se väärä luulo, että kissat lopetetaan, kun määräaika tulee täyteen, mutta se ei pidä paikkaansa. Niille kyllä etsitään uusi koti, korostaa Tallqvist.

Ohjeistus vastaisen varalle on yksinkertainen; parasta olisi olla päästämättä kissaa ulos vapaana kuljeksimaan ollenkaan. Sirutus ja leikkauttaminen kuuluvat nekin vastuullisen kissanomistajan teettämiin toimenpiteisiin. Leikattu kissa on vähemmän altis lähtemään pidemmille lenkeille, ja sirun kautta omistaja saataisiin -kun kissa on talteen otettu- selville heti. 

Tallqvist toivoo, että omistajat lähettäisivät löytöeläintalolle tietoa kissasta heti, kun ovat havainneet sen lähteneen livohkaan. Tuntomerkkien listaamisen lisäksi kuva kissasta auttaisi paljon.
Löytöeläintaloon voi soittaa numeroon 044 739 7118 arkisin kello 8-16.

Jaa artikkeli: