Skip to main content

Kapinekaupan kieli

Tervepä terve. Toimituksen itälehden viikko-otsikot kirjoitellaan tässä seuraavaksi.
***
Mediauutisten puolelta kummia kuuluu Satakunnasta, missä mietitään Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansa -lehden ja raumalaisen Länsi-Suomen yhdistämistä.

Raumalaisittain kyyti voi olla liian kylmää: jopa 17 työntekijää saattaa saada lähtöpassit.

Uuden aviisin nimeksi on tiemmä tulossa Satakunnan Kansa Länsi-Suomi. Nimessä on hyvää se, että se ei ole englantia.

Metkaa on sekin, että Sanomalla on osaava uutissiipi, mutta: yhtiön tiedote kertoo asiat, kuten niissä on aina tapana kertoa eli hyvän kautta: YT-neuvottelutkin saadaan käännettyä paikallisen journalismin vahvistamiseksi.
Uutisotsikossa asia kerrotaan myöhemmin niin kuin se on.
***
Eipä sillä; joskus tämä uutistyö tuntuu turhauttavalta.

Tarkoitan, kun viikonkin antia selaa, ei voi välttyä ajatukselta, että samat otsikot voi käyttää noin 40 vuoden välein uudestaan.

Erääseen vauvakirjaan kirjoitettiin nimittäin vuonna 1979 kohtaan ”päivänpolttavat asiat”: Koijärvi, Lähi-itä.

Nuoremmille kerrottakoon, että Koijärvi on Forssassa sijaitseva järvi, jonka kuivatuksen luonnonsuojelijat onnistuivat vuonna 1979 estämään. Ja tästäkö olisi opittu: ei sentään, yhä usein pitää erikseen perustella, miksi on syytä suojella ja varjella ja jättää rauhan milloin mitäkin.

Lähi-itä taas on kartalla se pläntti, jossa tapeltiin ammoin 1970-luvulla, ja taas mennään.
***
Jos jotakuta ei käy kateeksi, niin pääministeriä. Tokko kävisi muutenkaan: sanomista tulee aina. Tehtävää hoitavalla Petteri Orpolla voi olla fanikuntansa, mutta onpa myös kritisoitu monia miehen ajatuksia.

Tiistaina televisiokameroiden edessä oli kyllä sen oloinen heppu, että melkein kävi sääliksi. Aikeena oli kai keskittyä tämä viikko siihen, että saa jo etukäteen pahaa verta herättänyttä talousarviotaan nuijittua eteenpäin – ja sitten joku menee ja pätkäisee tärkeän kaasuputken ja muutamassa hetkessä pitäisi ottaa sitten se asia edes alustavasti haltuun ja käsittää ja osata kertoa, miten hädissään pitäisi olla.

Totisesti, tuohon eivät taida valmentaa vuodet politiikassa eikä edes LVI-alan tutkinto.
***
Tiistaina vietettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää.
Uutuuskirjoja tulee tänäkin syksynä niin, että hyvää tekee, mutta kielipuoli ja englannin puskeminen sinne ja tänne jaksaa oudoksuttaa.

Turun Sanomien matkassa tuli maanantaina asumisliite, missä oli juttu kodinkoneista. Otsikko totesi, että ostoksille pitää mennä sanakirjan kanssa, jotta laitteiden salat selviävät. Jutussa kommentoi aihetta varmasti asiansa osaava ”Verkkokauppa.com Oyj:n CX Leader” se ja se.

Että mene ja tiedä niistä koneista. Enemmän sanakirjaa tarvitsee sen selvittämiseksi, kuka henkilökunnasta ehkä on myyjä.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: