Skip to main content

Kansankala kunniaan

Tervepä terve.  Toimituksen koillispubin viikkopihvit paistetaan tässä seuraavaksi.

***
Kalaruokien aikaahan tämä on.  Jos kuka ei ehdi verkoille itse, niin Helsingin silakkamarkkinat ovat menossa parhaillaan, lauantaina sama jatkuu Särkisalossa ja parin viikon päästä Turussa.   

Tämähän passaa  meille.  Mutta kauheaa on se, mitä joku markan julkkis möläytti ruokatottumuksiaan koskevassa haastattelussa.   Turhake totesi  lausunnossaan, että silakat ja sillit kuvottavat jo ajatuksena.

Vielä, kun herra selittäisi miksi. Arvaan, että samalle sankarille ei tee tiukkaakaan tilata paremmassa kuppilassa vaikkapa siika-annosta.  
Siikahan on kotimainen, vaalealihainen, maukas ja terveellinen kala. Siikaa voi syödä esimerkiksi graavattuna, paistettuna, tartarina, savustettuna, hiillostettuna, keitossa tai  uunissa haluttujen mausteiden kera kypsennettynä.   

Täsmälleen saman voi kirjoittaa niin, että vaihtaa siian tilalle silakan, sillä erotuksella että viimeksi mainitusta on ohjeita vielä enemmän ja siika on kalliimpaa.

Että ei saa kuvottautua, kun syytä ei ole. Kuten aikuisella ihmisellä tietysti ei saa minkään tavallisen ruoan suhteen olla.

***
Silakka on sukua munakkaalle siinä mielessä, että esimerkiksi silakkavuokaan voi käyttää monenlaisia jämiä, niin viikonlopun pitsakastikkeen jäänteet kuin homejuustotahkon rippeetkin.

Tässä tietysti olisi idea seuraavaan kokkiohjelmaan.  Kun tapa näkyy olevan, että studiokeittiöön roudataan julkkiksia, niin tehdäänpä sama, mutta evästetään vieraita ottamaan mukaan jääkaapista kaikki ne rasioihin ja kelmukääreisiin pakatut jämät, jotka pistettiin talteen juuri siksi että ”niitä vielä piti käyttää johonkin”.    Ja ei kun sorvaamaan.

Samanmoistahan koetettiin takavuosien kokkikisassa, jossa tosin pelattiin ostoaineilla.
Uutuusohjelman nimi voisi tehdä kunniaa merilinnulle, joka urbaaneihin oloihin päädyttyään kunniakkaasti kelpuuttaa ruoakseen myös muiden jo hylkäämät emmeet.

Kyseessä tietysti olisi show nimeltä Lokkisota.
***

Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: