Skip to main content

Kalaa ja kirjat killingittä

Heipähän hei. Toimituksen lounaissiiven vapaa-ajantoimiston viikkokatsaus viikataan tähän jälleen.
***
Tässäkin on joskus tullut ihmeteltyä,  miksi syödään niin huonosti tässä maassa. Laiskuusko vai mikä on syynä.

Sepä se, ja nimenomaan laiskuus auton talvivarustelussa.
Tämä outo yhteys kävi ilmi sunnuntai-iltana, kun palailin mökiltä. Sauvon kirkonkylän kohdalla ohjattiin liikenne kiertotielle ja syynäpä oli – tämä selvisi ihan kohta-  kalaa kuljettaneen kuormurin kaatuminen tielle. Pitkin tietä ja penkkoja oli noin 30 000 kiloa hyvää silakkaa. 

Ja miten sitten olin tähän itse varautunut: autossa ei ollut talvea varten vielä edes hiekkaämpäriä, ei lumilapiota, jolla kalaa olisi saanut lapattua mukaansa. Ah ja voi, kun olisi purnukkaa ollut matkassa niin olisi turvattu ruokahuolto melkein adventtiin asti.

Sauvolaiset sentään olivat kaikkea muuta kuin laiskoja:  sikäli kun minua on asiasta valistettu, siellä oli löytyvillä pussit ja purkit ja silakkaa oli kerätty vähän moneen torppaan.
Tässä hommassa on tietty yksi tosisurullinen piirre,  se että  30 tonnia hyvää kalaa oli matkalla minkinrehuksi, ei  ruokakauppoihin saati ravintoloihin.
Ihan kaikkea ei kuitenkaan kerättyä pois.  Minkkiparkojen sijasta hyödyn sai sauvolaisista joku muukin kuin ihmiset.

Vaan sellaisesta tutkimuksesta ei kannata paljon rahaa maksaa, jossa todetaan että  Sauvon lokit ja supit voivat marraskuussa 2010 tavattoman paksusti.
***
Tämäkin  puhuttaa, sähköinen kirja, mistä povataan melkoista tekijää.
On siis olemassa  lukulaitteita, joihin ladataan tekstisisältö ja ei kun ruudulta lukemaan.  Kuuleman mukaan vekottimet kehittyvät jatkuvasti.

Itsellä jotenkin ei lämpiä olo mokomasta.  
Eräs lääketieteen ihminen perusteli jonkun lehden mielipidepalstalla, että hänen hommissaan lukulaite on kätevä, raporttia sun muuta on kuulemma hyvä näytöltä lukea.
Se voikin pitää paikkansa, on tässä tullut selattua jokunen tuhat esityslistaa ja selvitystä ruudulta lukien ja kyllähän tämä välttää, kun tavoitteena on vaan saada joku asia selville.

Oikean kirjan, kaunokirjallisen teoksen pitäisi kumminkin olla jotain muuta. Jo luettavaa valitessa pitäisi päästä kirjoja käpälöimään, kääntelemään, selailemaan ja melkein nuuhkimaan.  Tee se sama nyt leppoisasti lukulaitteen kanssa niin hullun maine on vissi.

Vakavissaan puhuen: eikö lukemisharrastus voisi olla viimeinen linnake, missä ei tarvita sähköä, ei käyttöliittymien osaamista, ei käyttöohjeita.  Perustelu, jonka mukaan lukulaite painaa matkalaukussa  kirjoja vähemmän, on jotenkin tosikkomainen.  On teillä vaikeaa.

Ja se yksi puoli vielä.  Meillähän on kirjastolaitos, hienoimpia länsimaisia keksintöjä savusilakan ja automaattivaihteiston ohella.  Kirja poikineen on saatavilla periaatteessa ilmaiseksi – kolikkoakaan ei tarvitse matkassa olla.  Lukulaite sitä vastoin maksaa summan x ja kai  kirjastosta lataamiseenkin keksitään joku kertamaksu, jahka aparaatit ja sähköaineistot yleistyvät. 

Kirjaan pitää olla saumaa päästä kiinni vähävaraisenkin.
***
Sellainenkin tilasto tuli vastaan, jonka mukaan lähes 160 on hukkunut jo tämän vuoden aikana.  Kuuma kesä ja vilkas vesillä olo ovat yksi syy.

Yhtään tällä ei saisi ilakoida, mutta jotenkin ristiriitainen olo tuli lauantaina saunan päälle uimaan mennessä: ensin  löylyt, sitten jäisiä rappuja alas saunalta, ilman silmälaseja säkkipimeässä juurakkoisella polulla paljain jaloin kolmiasteiseen veteen. Riskikerroin on kylmästi ajatellen tolkuton.  Kanssasaunoja tuli sentään laiturille vahtimaan että merestä pääsee ylöskin ja liikkeellä oltiin selvin päin.

Pistää miettimään, pahastiko harkinta pettää että kirkkaalla kesäpäivällä sattuu jotain kohtalokasta. Olisiko siinä mitään sovellettavaa, että jätetään enimmät viinat kotiin ja otetaan enemmän silmäpareja mukaan.
***
Talousarvioita perkaillessa onkin mennyt viikko työmaalla olon puolesta.
Itäisestä ohikulkutiestä ei ole puhuttu juuri budjettikirjassakaan.

Kovin poliittissävytteinen projekti se olisikin tähän tilanteeseen.

Vai miten muuten kuin perin vasemmistolaiseksi pitää tulkita tie, jonka ideana on vaan kiertää keskusta tosi kaukaa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: