Skip to main content

Kaikki pieneen pussiin

Tervepä terve. Toimituksen koillistorin viikkotinkaamiset tehdään tässä seuraavaksi.
***
Monenlaista tulee postista, esimerkiksi kaupparyhmien lehdet. Jos tuotesijoittelun sivuuttaa, löytää seasta ihan asiaa ryhmään katsomatta. Viime viikolla tuli selattua uutta Pirkkaa, missä oli juttu muovista.

Totuushan riippuu siitä, keneltä kysytään. Erään tiedon mukaan esimerkiksi biohajoaviksi tarkoitetut pikkupussit eivät ole ympäristöteko nekään. Pirkan muovijutussa taas todettiin että ympäristömielessä muoviin pakattu kasvis on paperiin pakattua lihaa parempi juttu.

Mikromuovien vaarathan tiedetään ja isompienkin: julma hän, joka ei tunne pistoa sydämessään nähdessään kuvia esimerkiksi muoviroskan tappamasta linnusta.

Tietylle porukalle ympäristöasiat eivät paina niin kauan kun jossain kehitysmaassa on kaksi roskista eli tien oikea ja vasen laita. Samalla logiikalla polkupyörän voi varastaa, koska maailmassa on murhaajiakin.

No, meillä kotona sohvan valveutuneemmasta päästä tuli esitys siitä, että pitäisikö ostaa hedelmiä ja vihanneksia varten kestopussit. Varsinaisina kauppakasseinahan on jo kestokassit. Kuten tavallista, omassa päässäni sohvaa esitykseen myönnyttiin.
Hullua kyllä, omasta takaa mukana olevien pussien täyttäminen tomaateilla tai milloin milläkin tuntui ensimmäisellä ostoskerralla todella oudolta – tai ainakin siltä, että koko kanssa-asiakaskunta toljottaa. Tunne meni äkkiä ohi, kun huomasi, että on sitä hassumpiakin.

Monihan potee parantumatonta rakkautta pieniin muovipusseihin. Sikäli, kun olen tehnyt havaintoja, niihin pakataan jopa banaaniterttu, yksittäin ostettu appelsiini tai jo kelmutettu kukkakaali. Siis kaikkea sellaista, mikä missään nimessä ei pussia tarvitsisi. Eräs pariskunta pisti pussiin muovisen viinirypälerasiankin. Kun itse tulee ostettua esimerkiksi kaalit ja purjot ilman pussia, näyttää rasian sujuttaminen pussukkaan aika kummalliselta.
Ostettava tuote voi kuitenkin olla lähiä tai luomua, joten joku huolen oras on olemassa. Jos roskan määrää vähentää piti, niin työn iloa vaan siihen kampanjaan.

Voitaneen puujalkailla, että tässä tuli puhuttua itsensä kestopussiin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

 

Jaa artikkeli: