Skip to main content

Joulun ajan vaaranpaikat ovat pienellä vältettävissä

Näin käy, jos pitkään palaneen  ulkotulen sammuttaa vedellä.  Kuvan tilanne lavastettiin lehden pyynnöstä Perniön paloasemalla.  Vettä kaataa tuleen palokunnan hälytysosastoon kuuluva Otto Liias.  Paras tapa sammuttaa tuli on tukehduttaminen. Kuvassa tuli on myös turhan lähellä rakennusta.Kuvitellaanpa tilanne uudenvuodenaattona: ystäviä on kutsuttu iltaa istumaan ja portinpielessä palavat ulkotulet. Ennen keskiyötä päätetään lähteä kylille ilotulitusta katsomaan, joten ulkotulet on sammutettava. Joku mielestään nokkelana ottaa kuupalla vettä sadevesisaavista ja holauttaa kauhallisen kohti melkein loppuun palanutta ulkotulta.
Pahimmillaan käy niin, että tuli hulmahtaa lähes miehenkorkuiseksi liekiksi ja sytyttää samalla sammuttajan keinokuituisen takin tuleen. Tämän jälkeen onkin kiire.

Pieniin, arkisilta tuntuviin asioihin kätkeytyvät joulun ja uudenvuoden ajan vaaranpaikat, muistuttaa Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.
Ulkotulen tai tuikun sammuttaminen vedellä on yksi esimerkki. Jouluna kynttilät palavat monessa talossa ja tuovat tunnelmaa. Tunnelman myöntää Aaltonenkin, mutta muistuttaa, että kynttilöiden sijoitteluun ja siihen, millaisissa purkeissa kynttilät palavat, olisi hyvä kiinnittää hiukan huomiota.

Perniön VPK:n joulun ajan tehtävistä monessa on taustalla alkoholi. Ensivasteyksikkö saa töitä, jos glögipäissään on jossain nujakoitu tai kompuroitu.
–Kyllä vaan on niin, että kaikilla on kivempaa, jos ei oteta niin mahdottomasti, Aaltonen muistuttaa.

Paloautoille voi tulla töitä, jos esimerkiksi saunaa lämmitetään koko suvun kylpemistä varten tuntikaupalla, ja vanha hormi antaa periksi.  Mökille menijöiden on syytä muistaa, että tulisijojen lämmitys aloitetaan hitaasti.

Jouluna myös talon sähkövarusteet ovat kovilla. Aaltonen ottaa esimerkiksi sähköhellan.
–Monessa perheessä ei se ole päällä arkisin kuin tunnin, pari kerrallaan. Mutta kahdentoista kilon kinkku on uunissa kaksitoista tuntia, ja siinä alkaaa hellan uumenissa ehkä oleva rasva ja muu lika myös kuumentua.

Yksi sähkölaitteisiin liittyvä riski koskee sähköjohtoja. Tyypillinen tilanne on sellainen, jossa pitäisi saada irtopatterit lisälämmittimiksi. Jatkojohtoja ketjutetaan ja ketjun päähän voidaan kytkeä parikin patteria. Johdot ovat kovilla, niin jatkojohto kuin sulakkeelta pistokkeellekin tuleva johto.
–Siinä sitten heikoin lenkki pettää, Aaltonen muistuttaa.

Palo- ja häkävaroittimien merkitystä ei voi liikaa korostaa. Palovaroitin on perusteltu hankinta joka huoneeseen jo siksi, että kun hälytin reagoi savuun, on vielä aikaa toimia itsekin ja hoitaa alkusammutus.

Jaa artikkeli: