Skip to main content

Joka pultti visusti

Tervepä terve. Toimituksen koilliskaamoksen viikkovalot sytytetään tässä seuraavaksi.
***
Uutisviikkoa maailmalta ovat värjänneet nuo kulkupelit. Formularadoilla pistettiin jouluaikaan sopivasti pakettiin sekä kausi että yksi suomalaisurakin.

Näissä uutisissa muuten ei ole valtavaa uutista. Kisaselostuksen mukaan Mersun tekele oli ollut pitkään letkan kärjessä.
Tämän sitä muistaa vielä omistakin mersuvuosistaan: monesti sillä tuli johdettua jonoa, etenkin niillä seuduilla, joilla on paljon ylämäkeä.

***
Sitten on ilmaliikenne ja ilma-alukset. Valtio pisti kertoen, että toinenkin salkullinen rahaa kulutetaan F35 -nimisiin hävittäjälentokoneisiin. Kaiketi sellaiset on oltava ja ominaisuudet on vertailtu, joten mikäpä hänessä.

Suorastaan hulvaton yhtälö on, että joulun alla hyvä tahto ja maassa rauha ja sitten pistetään tilaten toinenkin hangaarillinen sotakalustoa.

Kaupan poliittisia ulottuvuuksia voi kukin nähdä omalla tavallaan, mutta kiinnostavampia ja yksiselitteisempiä ovat tekniset ominaisuudet. Suunnitteluosaamista ei voi kiistää ja ennen muuta tietty tinkimättömyys kiehtoo.

Tietysti on niin, että hävittäjät eivät ole ollenkaan ensimmäinen tapaus, jossa osaaminen ja viimeiset tekniset saavutukset on valjastettu tuhon tekemiseen tarvittessa.

Yhtä kaikki olen antanut kertoa itselleni, että vanhempienkaan hävittäjäkoneiden huolto-oppaat eivät ihan pieneen pakettiautoon mahdu.
Kotitarveasentajan tai autosuunnittelijan osahan on helppo. Ovenkahvan voi ruuvata kiinni näppituntumalta sen verran vaan, että pysyy tai miljoonittain rakennettavaan autoon vielä piirtää monenlaista insinöörihuumoria.

Mutta noissa sotakoneissa on toisin. Matkustajakoneissakaan ei saa olla juuri pienin tai vähäpätöisinkään ruuvi tuntumatiukkuudessa tai yli-ikäinen, joten eiköpä hävittäjissä ole kuskinpukin tikkauslankakin melkein avaruudessa testattu. Ja melkein siellähän sitä toki käytetäänkin.
***
Noin muuten lähestyy jo uusi uutisvuosi uusine aiheinene kuten kaava-asioineen. Tässähän on puhuttu esimerkiksi rakentamattomien ja muuten jalostamattomien kaupunkialueiden arvosta, vaikka niillä äkkipäin katsoen olisi vain pyöränraato ja kinoksenjämät.

Tästä toki todistaa jo tuttu laulu: Joutomaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.
***
Niin ikään ainakin väliaikapisteelle jos ei maalin on tulossa kysymys Perniön hammashoidosta. Ristiriitaista kyllä, paikkoja päästään tekemään vasta kun paikat on täytetty. Lääkärin sellaiset siis, ja he sitten hoitavat potilaan paikat.

Joskushan pitää asiakkaan kalustoa korvata muovisilla purimilla. Näinä biohajoamisen aikoina puhuttaneen ekohampaista.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: