Skip to main content

Jauhelihapula huolettaa myös Perniön kebabtehtaalla, mutta toistaiseksi tuotanto pyörii tavalliseen tahtiin

Työntekijöitä valmistamassa liukuhihnalla kebabannoksia.

Vielä lihaa on saatu Halikossa sijaitsevalla kebabtehtaalle tavalliseen tahtiin. Sevdije Hajdini, Oleksander Kovganengo ja Arina Malutina työskentelemässä Perniön kebabtehtaan linjastolla.

Ympäri Suomea vallitseva jauhelihapula näkyy myös eteläisessä Salossa. Tilanne aiheuttaa huolta Perniön kebabtehtaassa, joka valmistaa rullakebabeja ja kebabannoksia myytäväksi kauppoihin eri puolille Suomea.
–Elämme epävarmuudessa, koska emme tiedä mitä huomenna tai ensi kuussa tapahtuu, sanoo Halikossa sijaitsevan tehtaan omistaja Rizah Veseli.

Veseli omistaa kebabtehtaan lisäksi Perniössä sijaitsevan Perniön kebab -ravintolan, josta myös kebabtehtaan toiminta on lähtenyt liikkeelle.

Tyhjistä kylmähyllyistä kerrottiin useissa medioissa runsaasti alkukeväästä. Syyksi Suomen vallitsevaan jauhelihapulaan on raportoitu, että kysyntä lihalle on tarjontaa suurempi.

Toistaiseksi kebabtehtaalle ja ravintolaan lihaa on saatu tavalliseen tahtiin, mutta Suomen lihan saatavuuden epävarmuus heijastuu myös Veselin yrityksen toimintaan. Yhtiön kahdesta lihantuottajasta toinen on varoitellut jo epävarmuudesta toimituksissa ja toisen lihantuottajan kanssa on määrä käydä keskusteluja tilanteesta.
–He soittivat pari päivää sitten, että heillä on hankalaa ja voi olla, että he eivät toimita lihaa, Veseli kertoo.

Lihansaannin oltua vielä normaali, on myös kebabtehtaan tuotanto pyörinyt tavalliseen tahtiin. Kuukaudessa kebabtehtaalla valmistuu yhteensä noin 4 000 erilaista annosta ja kebabrullaa.

Lihamäärät, jotka tällaiseen tuotantoon tarvitaan ovat myös suuria. Kuussa lihaa tarvitaan 10 000 kiloa, josta ylivoimaisesti suurin osa menee juuri kebabtehtaalle. Vain murto-osa, 1 500 kiloa hankitusta lihasta tarvitaan Perniössä toimivaan ravintolaan.
–Saatavuus on ollut vielä hyvä, mutta syyskuusta lähtien se voi muuttua, kertoo kebabtehtaan myyntipäällikkö Katrina Veseli.

Perniön kebabtehdas tekee tuotteensa kotimaisista raaka-aineista. Mikäli suomalaista lihaa ei ole saatavilla, täytyy yhtiön siirtyä vaihtoehtoon jostain muualta Euroopasta. Tehtaalla varastotilat ovat pienet, joten isomman varaston kerääminen ei myöskään ole mahdollista.
–En olisi koskaan uskonut, että Suomesta puuttuu jauhelihaa, Rizah Veseli toteaa.
–Koskaan emme ole halunneet tai miettineet muuta, kuin kotimaisen lihan hankkimista. Mutta jos täällä ei ole lihaa, mitä vaihtoehtoja on?

 

Jaa artikkeli: