Skip to main content

Jäällä jäässä

Tervepä terve. Toimituksen itäjään viikkopiruetit otetaan tässä seuraavaksi.
***
Viime päivien pakkaset ovat saaneet silmää käteen monella. Kuka seuraa sovelluksesta talonsa sähkönkulutusta, kuka mittailee klapipinon riittävyyttä kevääseen asti. Innokasta puulämmittäjää voi piiputtaa, mutta se ei tätä kirjoittaessa ilahduta, että ilmalämpöpumppu piiputtaa.

Toimittajakuntaa jotkut epäilevät punavihreäksi porukaksi, mutta ainakin tätä näpyteltäessä sormet ovat pääosin hilpeän siniset.

Noin muuten kieltä ja kielioppia voi aina miettiä. Vanhastaan on erotettu sisä- ja ulkopaikallissijojen merkitystä eräällä eritevertauksella. Näissä oloissa taas tulee mieleen, että silläkin on eronsa, onko jäällä vai jäässä.
***
Maakunnallisesti energiamielessä puhuttaa tietysti parikin asiaa: tyynellä pakkassäällä ei tuulivoimasta ole varsinaisesti iloa, kun propellit pyörivät laiskasti.

Tässä mielessä Olkiluodon uusi ydinvoimala on varmempi keksintö. Se voi olla toimimatta myös muilla säillä.
***
Niinpä on juhlittu jälleen itsenäisyyspäivääkin.
Ajatuksena lienee aika mahdoton se, että päivä olisi päivämäärän sijaan viikonpäivään sidottu kuten juhannus tai pääsiäinen. Toisaalta siinä olisi puolensa.

Tarkoitan, että itsenäisyyspäivässä on oma tunnelmansa: aamupuolessa on samanmoinen karun harras tuntu kuin pyhäinpäivässä. Tien päällä se näkyy jo siinä, että liikenteessä ei ole ketään. Radion musiikitkin on valittu siten, että ei paljoa naurata.
Illemmalla väreily ilmassa taas muuttuu sellaiseksi kuin perjantai- tai lauantai-iltaa vietettäisiin. Valetta tietysti on tämä kaikki tyynni; ei passaa tavan kansalaisen liikaa riekkua, kun aamulla on yleensä vastassa arki.

Ensi vuonna joulukuun kuudes muuten toivotusti on perjantai ja sitä seuraavana vuonna lauantai. Sanokaa minun sanoneen, että glögin ja terästeiden myynnissä on siinä kohtaa piikki.

Vieraista osuvimmin Linnan juhlia saattoi kuvailla futistähti Teemu Pukki, joka myönsi olleensa vähän hukassa eikä oikein tiennyt, mitä tehdä. Niin aina. Juuri tässä tapauksessa tietysti on ihan ymmärrettävää, jos vieras vähän palloilee.

Sitäkin jossain etukäteisjutussa pohdittiin, mitä presidentille tulee kättelyssä sanoa.
Itsenäisyyspäivän toivotus tietysti on paikallaan, mutta jaarittelemaan ei saisi jäädä eikä moni jäänytkään. Mitä nyt tietysti tällä kertaa eläkkeensaajien edustaja saattoi toivottaa tervetulleeksi toimintaan sitten ensi vuonna.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: