Skip to main content

ITE-taiteilijalla on palo tehdä, vaikka vaatimattomistakin aineista

Petri Martikainen toteuttaa itseään musiikin ja kuvataiteen avulla. Perniön kunnantalon näyttelyyn tulee maalauksia, veistoksia ja muun muassa shakkipöytä. Kuvassa olevan krusifiksin Jeesus on tehty oksasta.Petri Martikainen nostaa puisen, alttarimaisen veistoksen pöydälle Perniön kunnantalossa.
Taideteos on nähnyt paljon: se on ollut tätä ennen esillä muun muassa Kiasmassa sekä Moskovassa Tretjakovin galleriassa.
–Hahmo tässä on Kungfutse. Mietin syntyjä syviä ja viehätyin hänen filosofiastaan, siitä, että se ratkaisee, millainen ihmisenä on muita kohtaan.

Petri Martikainen on perniöläinen ITE-taiteilija ja hänen töistään kootaan näyttely kunnantaloon.
ITE-lyhenne on helposti selitetty: se tarkoittaa Itse tehtyä elämää. Tekijät ovat itseoppineita, joskus nimekkäitäkin. Kunnantalon näyttelytoimintaa koordinoiva Lilja Kinnunen-Riipinen nostaa esimerkiksi Reidar Särestöniemen, joka  opiskeli Ateneumissa, mutta ei suorittanut loppututkintoa, mutta josta yhteensattumien ja lahjakkuuden seurauksena tuli tähti.
–Ei riitä, että pykää ihan mitä vaan, mutta pitää olla se syvä oivallus.

Petri Martikaisen taiteen tekemisen juuret ovat lapsuudessa. Valloilleen kuvien tekeminen pääsi Martikaisen jouduttua hoitoon Kupittaan sairaalaan. Kuntoutus jatkui Kemiön Högdalissa, jossa annettiin lupa vain taiteilla.
–Tätä kautta saan purettua itsestäni pois ajatuksia. Se palo on niin kauan, että työ on valmis. Taide on keppi ja porkkana, sillä voi ottaa myös kantaa, Martikainen muistuttaa.

ITE-lyhenne sopii hyvin myös varsinaiseen työn tekemiseen; esimerkiksi juuri Kungfutse-alttari syntyi juuri niistä aineista, joita käsillä oli – aaltopahvista, laudoista ja viimeinen silaus maalaukseen tuli spraylakalla. 

Petri Martikaisen näyttely avataan sunnuntaina.

Jaa artikkeli: