Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskylvyn viikkovaahdot levitellään tässä seuraavaksi.
***
Opiskelijat ovat puheenaiheena. Aikeet nipistää opintotuesta saivat opiskelijat nousemaan vastarintaan, mikä ei yllätä.
Niistämisen kohteena on puhuttu olevan noin 90 euroa.

Raha voi tuntua pieneltä ennen kuin sen suhteuttaa: se on summa, jolla yksi ihminen voi tehdä kahden viikon ruokaostoksensa. Se on myös sattumalta se summa, joka on pieni tukeen lisänä tullessaan, mutta iso raha pois otettaessa.
***
Maakunnalliset uutiset kertoivat, että Turussa opiskelija-asuntoja hallinnoiva Tys siirtyy huoneistokohtaiseen veden laskutukseen. Syynä on, että osassa asuntoja vettä holvataan mieltä vailla, jopa toistatuhatta litraa vuorokaudessa. Yhtiöstä todettiin Ylelle, että euro ohjaa käyttötottumuksia. Lisäksi mittareita lisäämällä päästään myös vesivuotojen jäljille.

Vesi ja opiskelija-asunnot ovat vähän hankala pari; joillain paikkakunnilla on tiettävästi rakennettu opiskelijoiden kylpyhuoneisiin kaksi lattiakaivoa sen varalta, että karonkasta palaava opiskelija sattuu ottamaan torkut toisen kaivon päällä.

Eihän ronskissa vedenkäytössä yhtäältä ajatellen ole mitään yllättävää, ennemminkin hellyttävää. Opiskelija-asunto on monelle ensimmäinen oma koti, missä oman elämisen alkeita opetellaan. Voin mainiosti kuvitella, että houkuttelee lojumaan suihkussa toista tuntia päivässä, kun tietää että vesi kuuluu vuokraan, kuten tähän asti on ollut, ja että vanhemmat eivät tule oven taakse vedenkulutuksesta räyhäämään.
Toisaalta tieto hämmentää; jotenkin olin ajatellut, että tämän päivän parikymppiset ovat valveutuneita ja ymmärtävät käyttää vettä säästeliäästi.

Toki on niinkin, että jotkut opiskelijapiirit pitävät kovassa arvossa perinteitä, ja ilmeisesti juuri kylpemiseen näitä liittyy. Kuuntelin tuossa erästä aikamiesten ikään ehtinyttä seuruetta, joka muisti opiskeluajasta vain, että se oli kosteaa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: