Skip to main content

Hukat lähtevät länteen

Heipähän hei. Toimituksen lounaissiiven maakuntatoimituksen ympäripyöreydet kieritellään nyt taas tähän kyllä.
***
Sellainen tilasto tuli vastaan, jonka mukaan suomalaiset ovat aika tyytyväisiä julkisiin palveluihin.
Kansainvälinen Epsi Rating- kysely kertoopi, että jopa julkiseen terveydenhoitoon ollaan enemmän mielissään kuin ennen.  Hinnat ja koulujen säästöt korpeavat, kuten kohtuullista onkin.
Olen miettinyt tätä usein aiemminkin, ja tutkimusta selatessa ajatus tuli taas mieleeni.  Palveluista ilmeisesti on nimittäin jopa niin hyviä, ettei niitä tulla edes ajatelleeksi.  Joskus kun tapaa ihan täysipäiseltä vaikuttavia ihmisiä jotka kirkkain silmin väittävät, etteivät käytä kaupungin tai valtion palveluita juuri koskaan.  
Niin sitä äkkiajatellen luulisi omaltakin kohdalta, terveyskeskukseen ei ole ollut asiaa pariin vuoteen, ei ole liutaa lapsia koulussa ja niin edespäin.  Kirjastossa tulee sentään ravattua tämän tästä.
Mutta entä se kaikki muu: kotikaupungin vesilaitoksen vettä tulee litkittyä mukitolkulla ja sen perään tulee tietty asiaa käyttää viemärilaitosta. Pyörätiekin on mitä suurimmassa määrin kaupungin palvelu ja sitä ainakin pitäisi käyttää päivittäin.
Pistävätköhän nämä en käytä –ihmiset ulkona liikkuessaan silmät sitten kiinni, ettei tule käytettyä hyväksi kaupungin katuvaloja.
***
Ylen uutiset kertoi maanantaiaamuna, että kukaties Suomesta aletaan roudata susia Ruotsiin.
Ruotsissa asuu jonkinmoinen susikanta, joka on vaarassa jäädä kovin sisäsiittoiseksi ellei rajan yli roudata vähän tuoretta uroskantaa…no, kyllä te tiedätte.  Matka on siksi pitkä, että apua kulkemiseen tarvitaan.
Sikäli kun tässä on nyt koettanut pysytellä kärryillä, niin ei tarvitse mennä kuin Auranman Yläneelle, missä jahdataan susia jo liki verissäpäin.  
Yläneen susia ei nyt tässäkään tapauksessa lähdettäisi kuljettamaan Ruotsiin, vaan ensisijaisesti petoja Ruotsiin vietäisiin Suomen poronhoitoalueilta.   
Susien lisäksi Suomessa alkaa olla ilmassa maalliselle järjelle käsittämätöntä ilvesvainoa:  ministeriö esittää ensi vuodelle liki viittäsataa kaatolupaa.  Perusteina pidetään petovihaa ja salametsästystä.  Äkkiseltään on vaikea uskoa, että lupamäärän nosto vaikuttaisi toivotusti kummankaan kehittämiseen.
Pistää vaan miettimään tämä metka tilanne.  Meillä pyritään listimään vähän kaikki pedot, ruotsalaisille kelpaisivat vastaavasti sudet täältäkin, että pysyy oma kanta elinvoimaisena.  Ollaanko siellä taas askelta edellä ajattelussa.
***
Samainen Yle kertoi muuten, että Pöytyällä valmistetaan lähijäätelöä; sikäläinen tila tekee omien lehmien maidosta jätskit ja kuljettaa tuotteen kauppoihin.
Mainiota, kerrassaan.  Juustolat  on jo keksitty mutta saahan sitä maidosta muutaki. Jätski ei vielä ole mitään kovin eksoottista kumminkaan  ja ostajansakin luulisi löytyvän.  
Logistiikkahan sitä aina pientuottajia arveluttaa, ilmeisesti jätski kaikesta huolimatta on helpommin kuljetettavissa olevaa tavaraa kumminkin.
Vaikka tuoreena sekin pitäisi pöytään saada, sitä ei oikein voi lämmittää seuraavana päivänä.
***
No, briteissä kuohuttaa kaikki muu kuin lähiruoka.  Sikäläiset aktivistit ovat hermostuneet  siitä, että Lidl myy joulusesongiksi poronlihaa.  Ei  pysy kuulemma tunnelma oikein kunnossa, kun Petteri Punakuonoa myydään kilon paloina uuniin pistettäväksi.
Siitä sitten vain ja uutta odottamaan. Että näinkö ovat pöydissämme juhlien alla vielä Babe ja Martti ja Late ja moni muu.
***
Lapin kansaa tulee silloin tällöin seurattua ja siellähän tätä poroasiaa riittää myös aina välillä ja tuota aiemmin puhuttua susiasiaakin.  
Susiparien syntyyn pohjoisessa tietty on vaikuttanut vanha viihdeohjelma, tämä Pohjoisnapakymppi.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: