Skip to main content

Koronapandemia on lopettanut monelta työt. Erityisesti nuoret naiset ovat hakemassa hälyttävässä määrin Kelalta työttömyysturvaa. Hakemuksia tulee eniten ryhmästä 20-24-vuotiaat naiset.
Luvut kertovat, että pandemian torjuntatoimet ovat iskeneet erityisesti naisvaltaisiin palvelualoihin, joissa palkat ovat huonot. Osa työnsä menettäneistä on perheellisiä. Kelan turvaa joutuvat hakemaan sellaiset, jotka eivät saa ansiosidonnaista.

On kuitenkin yksi ammattiryhmä, joka porskuttaa – hoitajat. Töitä riittää, ja ylitöitä saa tehdä.
Hoitajista on maailmalla tehty sankareita. Ihmiset taputtavat ja laulavat parvekkeilla. No, työ on tietysti vaativaa ja varmasti rankkaakin. Joutuu käyttämään normaalia enemmän suojavarusteita, joiden pukemiseen menee aikaa ja joiden kanssa työskennellessä voi tulla jopa hiki.
Ja mitä tekee rouva Rytkönen? Pyytää koronalisää ja kaksin- tai kolminkertaisia palkankorotuksia muihin kunta-alan ammattilaisiin verrattuna!

Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa koettiin raju lama. Ihannemaa Neuvostoliitto romahti. Vienti tyssäsi. Devalvoitiin ja kellutettiin. Valuuttalainojen korot nousivat pilviin.
Ennennäkemätön määrä yrityksiä meni konkurssiin. Pelastettiin pankkeja. Työttömyys nousi 20 prosenttiin. Toisella tavalla ilmaistuna totuus tuntuu vieläkin karmeammalta: puoli miljoonaa työtöntä.
Enemmistöllä eli noin 80 prosentilla työvoimasta riitti kuitenkin vielä töitä. Tosin monille tuli matkalla katkoja. Palkat eivät kehittyneet kummoisesti. Hurrattiinko? Ei. Sen sijaan osallistuttiin talkoisiin. Minäkin kuuluin tähän onnellisten joukkoon.
Maksoimme vähän enemmän veroa ja työttömyysvakuutusmaksua. Päälle tuli vielä lisätyöttömyysvakuusmaksu! Silmäilin sattumoisin vanhoja palkkakuittejani. Se lisämaksu oli melkoinen. Ei se kuitenkaan siinä tilanteessa pahemmin kismittänyt.

Hoitajien palkat ovat kiistatta jääneet jälkeen. Mistä se johtuu? Monet palkat kuvastavat tehtävien korvattavuutta. Peruskoulun opettajan hommaa voi tavallinen järkevä ihminen hoitaa hätätilassa pari päivää. Minäkin olen sellaista tehnyt.
Tunnen hyvin lentämiseen liittyvät fysiikan lait ja olen saanut vähän ohjaillakin kaverin pikkukonetta. Siitä huolimatta en voisi kuvitellakaan pääseväni Airbus 350 -koneen puikkoihin. Lennon kaksi herkkää vaihetta menisi ainakin pieleen; nousu ja lasku.

On oikeastaan kummallista, että hoitsujen palkkaongelma ei oikein istu tähän korvattavuus-kaavaan. Ainakin kirurgian ja tehohoidon piirissä toimivien sairaanhoitajien pitää tietää ja tajuta, mistä vivusta vääntää ja mitä piikkejä pistää.
Nyky-yhteiskunnassa hoidetaan pyyteettömästi ja kustannuksia kaihtamatta kaikki, itsemurhaa yrittäneet narkkaritkin. Niin myös koronapotilaat iästä ja perussairauksista huolimatta. Pandemia rasittaa joitakin ammattiryhmiä muita enemmän. Ylityöstä ja vaikeista työoloista maksetaan kuitenkin kunnon korvaus.

Saatiinhan se yleislinjan mukainen työehtosopimus viimein. Palkankorotukset pysyivät linjassa. Hoitajilla on nyt myönteinen maine. Palkkaus kyllä tulee korjaantumaan!

pajen.fi

Jaa artikkeli: