Skip to main content

Hevostalliyrittäjälle ehdollista terveysrikoksesta ja eläinsuojelurikoksesta

 

Hevostalliyrittäjä on tuomittu kolmen kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon terveysrikoksesta ja eläinsuojelurikoksesta.  Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion tiistaina.   Samalla oikeus määräsi yrittäjän kahdeksan vuoden eläintenpitokieltoon.

Tapahtumat juontavat kevääseen 2020, jolloin Tukes kielsi yrittäjää järjestämästä ratsastustunteja ja -leirejä.  Kielto uusittiin vielä syksyllä, sillä yrittäjä oli jatkanut toimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Syynä kieltoon olivat puutteet ympäristössä ja toiminnassa. Viranomainen katsoi, että yrityksellä ei ole ollut käytössään esimerkiksi turvallista tallitilaa tai maneesia ja turvallisuuskäytännöissä on ollut puutteita.

Puutteelliset valmiudet ja toimintatavat, vaarallinen palveluympäristö ja puutteet asiakkaille annetuissa tiedoissa sekä opastuksessa ovat muodostaneet kuluttajille vaarallisen palvelun, josta seurasi tuomio terveysrikoksesta.

Eläinsuojelurikokseen yrittäjän katsotaan syyllistyneen hänen jätettyään ison määrän eläimiä vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa.   Hevosia on tallilla ollut viidestä kuuteentoista, koiria kolmesta kolmeentoista ja kissojakin jopa kahdeksan. Lisäksi on ollut viisi akvaariota.

Hevosten on todettu tarkastuksilla olevan janoisia, osin laihoja ja likaisia; samoin niiden pitopaikat ovat olleet siivottomia ja puutteellisia. Pihatto on ollut erittäin mutainen eikä hevosille ole ollut riittävästi karsinapaikkoja.   Marraskuussa 2020 tilalta otettiin toisaalle hoitoon seitsemän hevosta, joilla todettiin pitkäaikaisesta hoitamattomuudesta johtuvia ongelmia kuten esimerkiksi väive-loisia, keuhkokuumetta ja kavio-ongelmia.

Yrittäjää syytettiin myös eläinsuojelurikkomuksesta; hän oli vienyt yhden koirista hoitoon ihmiselle, jonka tiesi olevan seksuaalisesti kiinnostunut eläimistä.  Tämän syytteen käräjäoikeus hylkäsi. Päätöksen perusteet oikeus salasi, sillä ne sisälsivät arkaluonteisia tietoja.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä saa pitää kaksi kissaa ja kaksi koiraa, joiden hoidosta hänen katsotaan selviytyvän;  oikeus katsoi, että isompaa määrää hän ei pysty hoitamaan ja vakavimmat puutteetkin olivat liittyneet juuri hevosten hoitoon.  Eläinsuojelurikoksesta tuomitaan ehdollinen vankeus, sillä vastaajaa ei ole aiemmin tuomittu vankeuteen. Oikeus  katsoi, että osin laiminlyöntien takana on se, että yrittäjällä ei ole ollut voimavaroja ison eläinmäärän hoitoon.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

 

Jaa artikkeli: