Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillispalvelimen viikkobitti on poikittain tässä seuraavaksi.
***
Otsikko ei viittaa viinan ostamiseen netistä, mutta muuten kyllä verkkoon.
Jonkin verran on puhuttu siitä, miten terroristien elämä on nykyään periaatteessa helppoa, kun tiedot liikkuvat netissä. Tavan internetiin voivat vaan päästä viranomaiset kiinni, ja vastakonstiksi on keksitty Tor-verkko, jossa liikenne kulkee omia reittejään ja jäljittäminen on vaikeaa.

Mokomaa piti jonkun lehtijutun innoittamana kokeilla. Lopputuloksena voi todeta, että älkää olko vanhemmat huolissanne: Tor-verkon takia ei yhdestäkään piltistä tule taistelijaa. Sen verran ankealta keksinnöltä koko homma vaikuttaa.

Selaimen hankinta ja asennus käyvät helposti, mutta siihen loppuu ilakointi. Tällaiselta ihmiseltä, jonka netin käyttö on laiskaa somettamista ja vaihtoautosivujen selailua, menee aikaa Torissa jo sitä ihmetellessä, miten siellä liikutaan. Osoitteet ovat käsittämättömiä ja rumista sivuista ilmeisesti koko ajan puolet nurin. Lisäksi koko ajan hirvittää, että jos nyt käy pyssynostosivulla, on kohta virkavalta ovella ja saattaa yöjunaan.

Parin päivän selailun jälkeen löytyi jotain; pari modeemiaikojen nopeudella toimivaa sairasta aikuisviihdesivua, muutama sivu pomminteko-ohjeita, itsemurha-aiheinen keskustelupalsta ja maalliselle järjelle käsittämätön venäläisiä kirjoja esitellyt sivu. Ainoa suomenkielinen löytynyt sivu on Torlautana tunnettu keskustelupalsta, jolta voi ostaa päänsekoittajia. Sisältö on ankeaa eivätkä kirjoittajat vaikuta päivänsäteiltä.

Tor-verkko on saanut nimensä sipulista, o tulee englannin kielen sanasta onion.Verkko kun on rakennettu samansorttisesti kerroksittain.

Tosielämän vastineensa on verkkoa kivampi; sipuli itkettää aluksi, mutta muuttuu pannulla makeaksi. Pimeästä verkosta jää kitkerä jälkimaku. Käyttäkää sama aika kirjastossa käymiseen.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: