Skip to main content

Eteläisen Salon pellot huutavat vettä

Valkosipuli pärjää vielä, mutta ei juuri kasva kokoa. Maa on silminnähden kuivaa ja halkeillutta. Kuva on otettu maanantaina.

Kuivuus uhkaa monen viljelykasvin satoa.
Esimerkiksi herneen kasvu on edistynyt vielä laiskasti ja pulassa ovat myös viljat.
Esimerkiksi Laukan suunnalla viljapeltojakin on jouduttu kastelemaan.
–Useampi tykki tuossa Laukan lakkialla on ollut käynnissä. Itsekin aloitin kastelut jo toukokuussa ja varhain ne pitäisikin aloittaa, jotta savimaat eivät käy viljoille liian kuivaksi, toteaa särkisalolaisen Taamarlan tilan Juha Wikström.

Hän toteaa, että koko kuivutta ei kastelemallakaan voiteta, ja kastelematta jätetyillä pelloilla viljojen tilanne näyttää hankalalta.
–On tosi raju kesä siinä mielessä. Tämän alueen pelloilta ei suuria satoja korjata, pelkää Wikström.
Viljelijä muistuttaa, että kevät oli erikoinen: kylvöt aloitettiin paikoin varhain, mutta väliin ehti tulla niin sateita kuin yöpakkasiakin.

Juurikkaiden osalta piti tehdä uusintakylvöjäkin ja Wikström arvioi, että parhaiten kasvun alkuun päässeet juurikkaat hyötyvät edelleen lämmöstä.
–Se pystyy kyllä kaivamaan vettä tosi syvältä, mutta pelloilla on parhaillaan tosi monennäköistä kasvustoa.

Perniöläisen Timo Löflundin vieressä kasvaa tällä hetkellä valkosipulia ja hernettä ja jälkimmäisen tilanne näyttää viljelijän silmään huonolta. Maa valkosipulien ympärillä on täysin kuivunut ja halkeillut.
–Valkosipuli kyllä pärjää lämmössä, mutta eipä se siinä kasva enempää. Herne luultavasti ei edes lähde kasvamaan, kertoo Löflund.
–Kastelemisesta on varmasti apua, mutta se vaatii paljon aikaa. Ja nyt on niin lämmin, että vaikka yöllä kastelisi, niin päivällä on jo kuivaa taas, tuumi Löflund viime viikolla.

Perniöläinen Ville Lausti toteaa, että myös kuivaukseen menevän ruokaherneen osalta tilanne on kinkkinen.
–Mitään ei ole menetetty, mutta pian vettä todella tarvitaan. Herneellä on kukintavaihe alkamassa ja sen jälkeen sen pitäisi alkaa tehdä palkoa, Lausti toteaa.
Eilen tavoitettu viljelijä oli toiveikas: jo täksi päiväksi on luvattu edes pieniä sateita.
–Maa on niin kuiva, että se vetää kyllä vettä paljonkin.
–En usko, että huippusatoihin päästään, mutta jos olot tästä muuttuvat, voi tulla aivan kohtuullinen tulos, Lausti puntaroi.

Kovamäen tilan Sami Salmelin kastelee osaa hernemaistaan ja näiltä osin herne valmistuu kuten pitää. Kastelun ulkopuolella olevien herneiden vlijelijä arvioi kuivuvan pystyyn.
–Juuri tulin ohramaalle ja sekin on jo tähkällä. Siinä se pakkotuleentuu. On tämä aika ihmeellinen kesä, Salmelin harmittelee.

Jaa artikkeli: