Skip to main content

Eteläisen Salon kaksi susien laumareviiriä yhä voimissaan

 

Eteläisessä Salossa on edelleen sekä kaksi susien laumareviiriä että reviiri, jossa arvioidaan elävän enemmän kuin kaksi sutta, mutta jotka eivät DNA-analyysin perusteella muodosta perhelaumaa.

Tämän vuoden maaliskuussa koko maan susimäärän ennustettiin olevan 277–321 yksilöä. Arvio on viisi prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna. Perhelaumojen määrä oli puolestaan tänä vuonna viisi prosenttia suurempi kuin vuonna 2023.

Luonnonvarakeskus julkaisi tiistaina raportin Suomen susikannan tämänhetkisestä tilasta. Susikannan koko on pysynyt ennallaan.

Vuoden 2024 kanta-arvion perusteella voidaan ennustaa jopa vuoden 2026 maaliskuuhun saakka. Silloin susien määrän oletetaan olevan 210–447 kappaletta. Myös laumareviirien määrän oletetaan nousevan.

Raportista ilmenee myös, että Suomessa on havaittu koiran ja suden risteymiä. Niitä ei ole nähty Varsinais-Suomen alueella.

Maaliskuussa Suomessa oli todennäköisimmin yhteensä 62 susireviiriä, jotka olivat joko parin tai perhelauman asuttamia.

Suomessa susikanta on kasvanut yhtäjaksoisesti vuosina 2017–2023, vaikka sen koko on kuluvan vuosituhannen kuluessa vaihdellut voimakkaasti.

–Lounais-Suomen susikeskittymä on vahva monesta syystä. Vuosien varrella susireviirien koot ovat lounaassa pienentyneet, mikä kertoo siitä, että sudet sopeutuvat pienempään elintilaan, kun ravintoa on hyvin saatavilla. Ravintoa on valkohäntäpeurakannan myötä reilusti, joten siellä sudet tulevat keskenään toimeen ja tuottavat pentuja pienemmilläkin alueilla, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo.

Varsinais-Suomessa kuoli vuoden 2023 elokuun ja vuoden 2024 maaliskuun välillä tilastoidusti yksi susi. Se kuoli vahinkoperusteisella poikkeusluvalla.

Susiennusteessa siirryttiin käyttämään uutta populaatiomallia vuonna 2023. Malli mahdollistaa ennusteen tuottamisen monelle vuodelle eteenpäin.

 

Jaa artikkeli: