Skip to main content

Elokuun helteet teettävät juurikassatoon isoja alueellisia eroja

Jussi Varemäki odottaa hyvää juurikassatoa.

Sadonkorjuu on alkanut ja puimurit ahertavat jo pelloilla. Juurikkaanosto alkaa vasta parin kuukauden päästä. Sokerijuurikasta viljelevä perniöläinen Jussi Varemäki osaa kertoa jo tässä vaiheessa, että odotukset tulevaa satoa kohtaan ovat korkealla.
Hän arvelee, että sadon suuruus ei tavoittele tilan ennätyksiä, mutta syksyä voi odottaa hyvin ja rauhallisin mielin. Säät ovat olleet suotuisat, sillä auringonpaistetta ja vesisadetta on riittänyt juuri sopivasti juurikkaan kasvuun.
–Tähän mennessä sato on kasvanut hyvin ja toivotaan, että se jatkuisi samalla tavalla sadonkorjuuseen saakka.

Tulevaan satoon ei vaikuta se, että keskikesällä oli superhelteet ja heinäkuussa viileämpää.
–Jos sääilmiöt olisivat pitkäaikaisia, esimerkiksi 3–4 kuukautta, voisi tilanne olla toinen. Tänä kesänä ilmojen vaihtelevuudet eivät ole olleet niin pitkäkestoisia, että sokerijuurikkaat olisivat ehtineet kärsiä.
Myös Sucros Oy:n viljelykonsulentti Marika Muntola toteaa tämän kesän sadon näyttävän hyvältä. Elokuun helteiset viikot aiheuttivat kuitenkin sen, että sijainnilla on nyt paljon merkitystä sadon onnistumisen kannalta.
–Jos vesitalous on kunnossa, sokerimäärä nousee nyt kohisten. Hiekkamaassa tilanne voi olla paljon huonompi, koska maaperä kuivuu liikaa. Sateet ovat nyt erittäin tervetulleita.

 

 

 

Jaa artikkeli: