Skip to main content

Chili on bändin basso

Kiskolainen Teija Aaltonen on yksi Chilikirjan tekijöistä.  Hän kertoo, että painotuoreen kirjan saaminen käteen oli hieno hetki.Niitä on keltaisia, punaisia, vihreitä, kelmeän oransseja, violettejakin.   Niitä on pitkulaisia, soikeita, sormenpään tai naisen nyrkin kokoisia.   Ja monen makuisia. Chilien maailmaan voi tehdä melkeinpä loputtoman tutkimusmatkan.

Tälle matkalle pääsee nyt suomenkielisen opastuksen kera:  Gummeruksen julkaisema Chilikirja ilmestyi helmikuun alussa, ja ensimmäinen painos on jo loppuunmyyty. 
Eteläiseen Saloon kirjalla on suora yhteys; yksi kirjoittajista on Kiskossa asuva Teija Aaltonen, pitkän linjan hyötykasvi-ihminen, joka myös kasvattaa chiliä itse.
Yksi tekijöistä on suomalaisen chilimaailman guru Jukka ”Fatalii” Kilpinen.  Kolmas kirjoittajista on samoin chilin konkari Tommi Hietavuo.

Chilit kiinnostavat isoa joukkoa ihmisiä, niitä kasvatetaan ja esimerkiksi netin keskustelupalstoilla tietoa ja ajatuksia aiheesta vaihdetaan vilkkaasti.   Aiheesta ei kuitenkaan ollut kattavaa ja tiedoiltaan oikeaa kirjaa tehtynä; tähänastiset teokset ovat lähinnä keittokirjoja.

Chilien maailma on samalla makujen maailma, ei pelkkää poltetta.  
– Sieltä voi löytää omenaista makua, sitruunaa, kaneliakin, opastaa Aaltonen.
Lajikkeiden ja sitä kautta makujen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa;  Jukka Kilpisellä on ollut viljelyssä yli 3500:aa eri lajiketta.

Teija Aaltosen perheessä chiliä lisätään aamupalaa lukuunottamatta vähän joka ruokaan.
– Olen sanonut, että jos ruoka olisi bändi, chili olisi sen basso.  Se antaa sen pohjan, Aaltonen myhäilee.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: