Skip to main content

Bönehuset i Ylönkylä (sv. Överby)

Det finns ett trevligt och stämningsfullt bönehus i byn Ylönkylä. Tidigare användes på svenska Överby, men numera anses det namnet föråldrat.
 Bönehuset, som man kan se från landsvägen mellan Bjärnå och Kimito, är en vit träbyggnad. Den har en intressant historia att berätta. Tomtmarken donerades av herrgården i byn och själva byggandet av huset gjordes med ”talkokraft”. Byggmaterialet tiggde man till sig från gårdarna i bygden.
 Ylönkyläs bönehus fick namnet ”Alikulman rukoushuone” och det namnet används fortfarande. Huset är byggt i början av 1900-talet och blev välsignat till kyrka år 1915 och stod helt färdigt år 1916. Genast från början var bönehuset i flitig användning. Här fanns också folkskolan inhyst. I vindsvåningen hade man inrett en liten gårdskarlsbostad, men det blev så att gårdskarlen bodde nere intill köket i ”prästens kammare” och lärarinnan bodde uppe på vinden.
 I bönehusets sal är stämningen högtidlig, men vardagsnära. Altartavlan är målad av Karin Mascitti-Slotte (1903 – 1976) och föreställer ”de unga vid bäcken”. Konstnären Karin Mascitti-Slotte har andra kända verk i bygden, bl.a. altartavlan i Finby kyrka. Takkronorna är numera försedda med elektriska ljus. I fönstren hänger grön-rutiga gardiner. Bänkraderna är placerade som i en riktig kyrka.
 I kafferummet, som är näst intill det rymliga köket, finns det trasmattor på golvet och hemtrevliga dukar på borden.
 Alikulma bönehus har en intresseförening. Föreningens första ordförande var E.E.Erkkilä och han var aktiv under åren 1914 – 1932. Därefter har det varit 8 olika personer som hanterat ordförandeklubban. Numera är det rätt litet aktiviteter i huset, men bönehusets understödförening försöker bevara huset och hålla traditionerna levande. Bönehuset firade sitt 100-års jubileum den 1.9.2013. I dag finns i bönehuset månatligen både klubbverksamhet och en matlagningsklubb för barn. Utöver detta firar man också olika högtider.
Vid jultiden sjunger man de ”Vackraste julsångerna” (på finska) och ibland har man verksamhet i samband med påsken. En viktig högtid, som firas varje vår, är ”välsignelsen av sådd och skörd”.
Bönehuset i Ylönkylä är värt ett besök.

Kristina

Jaa artikkeli: