Skip to main content

Ällikatalogin rätit

Tervepä terve. Toimituksen itänäppäimistön viikkokomennot hakataan tässä seuraavaksi.
***
Joku logiikka tässä kai on.

Tilastojen mukaanhan maassa on työvoimapulaa.Puhutaan myös kohtaanto-ongelmasta: alan x osaajia ei ole karttaruudussa 1B, vaikka heille olisi kysyntää eikä ole ruutuun tulijoitakaan.

No, tähän sorrutaan täällä lehdessäkin. Meillähän on työvoimapula, vaan sekö estäisi viettämästä työntekomielessä arvokasta perjantaita muun kuin jutunteon parissa. Ei toki.Päiväksi Helsinkiin vei jo ammoin sovittu Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen retki. Alkuperäinen aie oli tavata myös pääministeriä, mutta sepä peruuntui.

Eipä sillä, itsekin valitsisin siinä asemassa ennemmin vaikka juurihoidon, jos vastassa olisi parikymmentä äkäistä journalistia.

Yhtä kaikki opettavainen päivä. Sitähän tehdään lehteä rantaradan varrella ja päissäkin. Itäpäässä rakennetaan Hesaria, minne suuntautunut pikavierailu muistutti mittakaavasta. Talossa istuu kai ala-aulassa enemmän väkeä töissä kuin tässä lehdessä on yhteensäkään vuosien aikana ollut.

Probleemat joka tapauksessa ovat, uskoo tai ei, monesti samoja: miten varmistua esimerkiksi siitä, että mielipidejutuissa todeksi väitetyt asiat ovat totta.
Yksi aiheista oli tekoäly, joka tekee niin uskottavan näköisiä valokuvia, että heikompi haksahtaa.

Toimitustyössä tekoälyn voi pistää niihin töihin, joihin ei kannata oikeaa älliä tuhrata, kuten esimerkiksi seulomaan aineistoja. Vaikkapa kaupunkien ostolaskut ovat sellaisia, joista tekojärki voi löytää nopeasti poikkeamia. Varsinaisesti työ eli syiden kysyminen ja johtopäätösten teko onneksi jää yhä ihmiselle. Toimittajan työtä kapistus ei korvaa, sillä loppuviimeksi se ei sittenkään käsitä maailman menosta mitään.

En tiedä, onko muotikuvaajien ammattikuntaa olemassakaan, mutta jos on, siinä sakissa kannattaisi huolestua.
Vastaan tuli nimittäin hiljakkoin sivusto, jolle joku ystävällinen sielu on skannannut muun muassa kymmenittäin Anttilan postimyyntikuvastoja vuosikymmenien ajalta. Selaillessa ja takavuosien tyyliä hihitellessä huomasi miettivänsä, miten tolkuttomasti työtä monisatasivuisen katalogin tekemisessä on ollut. Joka kuvaan on pitänyt mallit pukea, meikata, kähertää ja asetella ja mitata valotukset ja ottaa kuvat ja diakuvasta matka painetuksi kuvastoksi oli vielä pitkä. Kaikesta päätellen malleja ja kolttuja on todella kuskattu kuvauksia varten ties minne taka-Kreikkaan.

Mielessä kävi, että jos ei tekoäly jo tee mallikuvia ohjeiden mukaan, niin kohta se siihen pystyy. Toisaalta muoti näyttää kulkevan pelottavasti sellaisissa sykleissä, että ensi kesänä voi käyttää vuoden 1991 kuvat uudestaan sellaisenaan.
***
Noin muuten tekniikka kehittyy lääketieteenkin osalta. Sitähän on meistä monella hampaissaan paikkaa, amalgaamia tai muovia. Toista on päättävissä elimissä. Joku tiesi kertoa, että aluehallituksella on lähiaikoina hampaissaan terveysasemat.
***

Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: