Skip to main content

Älä mene enää jäälle – Lämmin sää haurastuttaa merijäätä


Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija
Jouni Vainio ei enää kehota menemään jäälle, vaikka rannikolla ja merenlahdissa jää näyttäisikin vielä kelvolliselta. Ilmatieteen laitoksen perjantaina julkaiseman jäätiedotuksen mukaan Saaristomerellä on sisäsaaristossa 10-25 senttiä paksua haurastuvaa jäätä, mutta jääkentissä on avokohtia. Ulkosaaristossa on jo avointa, samoin väylillä. 

–Kun kuvasta katsoo, niin onhan siellä jäätä. Hankoniemen kärjen pohjoisreunasta kohti pohjoista menee jään raja, ja se kiertää siellä Kemiönsaaren rantaa suurin piirtein. Lahdissa voi kyllä olla ihan kovaa ja hyvää jäätä, mutta satelliittikuvista näkee paljon avopaikkoja esimerkiksi salmissa. Näistä kohdista löytyy sitten paljon petollisia paikkoja, kertoo Vainio. 

Virtaava vesi voi kuluttaa salmeen tai karikon yläpuolelle avopaikan, joka jäätyy yöllä lämpötilan laskiessa pakkaselle. Syntynyttä muutaman sentin paksuista jääkantta on hankala havaita rannalta käsin, jossa jää näyttää muuten olevan paksua ja kestävää. 

–Ja kun tällaisen avopaikan sitten huomaa, on sitten jo märkää. Siksi tavallista ulkoilijaa en enää kehota menemään jäälle, jatkaa Vainio. 

Vainio arvioi, että lämmin kevätsää sulattaa pian viimeisetkin jäät mereltä. 

–Voi olla, että vielä ensi viikon puolivälissä saattaa päästä hyvin jäätä pitkin vaikka mökille saareen, mutta ei enää pääsiäismaanantaina.

Jaa artikkeli: