Skip to main content

Aina voi oppia uutta

Oppia ikä kaikki on monelle tuttu sanonta. Ihminen oppii joka päivä jotain uutta. Joskus uusia asioita voi oppia kirjoja lukemalla, mikä onkin monelle perinteinen tapa opiskella uusia asioita.

Jokainen kohtaamamme ihminen opettaa meille jotain itsestämme. Miten suhtaudumme toiseen ihmiseen ja hänen ajatusmaailmaansa, kertoo myös paljon meistä itsestämme.

Usein sanotaan, että ihmisen on helppo olla suvaitsevainen, jos hän viettää aikaa samanhenkisten ihmisten seurassa.Tämä on mielestäni aivan totta. Ympäröimme itsemme usein ihmisillä, jotka ajattelevat ainakin elämän tärkeimmistä arvokysymyksistä samalla tavalla.

Tällaisessa ympäristössä ihmisellä on turvallinen olo, mutta hän tuskin oppii ymmärtämään toisten ihmisten tapaa ajatella ja syitä mielipiteiden taustalla.

Tämän hetken polarisoitunut keskustelu politiikassa opettaa meille monia asioita. Yksi tärkeä oppi asiassa olisi kuitenkin oppia kuuntelemaan muiden ihmisten perusteluja mielipiteilleen.

Keskustelu muuttuu helposti väittelyksi, jos kumpikaan osapuoli ei halua tai osaa perustella näkökulmaansa. Aina keskusteleminen ei muuta omia käsityksiä asioista, eikä niin pidäkään olla. Kaiken oppimisen kannalta on kuitenkin tärkeää osata kuunnella, se kun tuntuu olevan katoava kansanperille.

Joskus voi olla opettavaista myös katsoa, miten muut ihmiset oppivat asioita. Syksyllä viidennelle luokalle menevä tyttäreni opetti minulle viime viikolla, että Instagramissa on opettavaisia lifehack, eli elämää helpottavia opetusvideoita.

Pidin ensin tällaisia videoita vitsinä, kunnes ensimmäisen videon avulla opin, että kattilasta kannattaa kaataa kuuma vesi pois niin, että siivilä asetetaan väärinpäin kiinni kattilaan ja kaadetaan vesi pois. Ei niin, että siivilä laitetaan lavuaariin, ja sinne kaadetaan kattilasta ylimääräiset vedet.

Oppia ikä kaikki, sekin tuli jälleen todistettua.

Jaa artikkeli: