Skip to main content

Aiheetta mollattu maa

Tervepä terve. Toimituksen koillistiskin viikkovekselit karhutaan tässä seuraavaksi.
***
Kreikka sitä ja tätäkin. Tätä kirjoitettaessa keskiviikkona maan taloussotkujen kanssa on meneillään ehta pattitilanne.
Uutisointia seuratessa alkaa pian kiinnostaa rahakoukeroita enemmän arkielämä. Aavekaupunki-ilmaisuun en vielä Kreikasta puhuttaessa ole törmännyt, mutta metkalta tuntuu ajatus siitä, että aika lähellä pistetään kiinni pankkeja ja kauppoja, koska ei ole rahaa jaettavaksi eikä käytettäväksi eikä joka paikassa myöskään ehkä olisi mitä myydä.
Ja tämä siis länsimaassa, jossa maallisesta hyvästä tai julkisista peruspalveluista ei pitäisi olla puute.
Kohta voi olla, jos julkisen puolen ja muitakin palkkoja alkaa jäädä rästiin toisenkin kuukauden verran. Velka ja sen korot eivät ihmetytä, sitä on vähän kaikilla, mutta arjen muuttuminen hyvin työlääksi on se isoin jännittämisen aihe.
Sääli hyvää maata. Kreikkakin on monenlaisen hienon tyys- tai synnyinsija. Nyt riskinä on, että kansan syvissä riveissä koko kolkka ja kansa leimataan edusmiesten hölmöilyn takia joutomaaksi.
Thaimaa otti aikanaan siipeensä tsunamissa, ja silloin ohjeistettiin jatkamaan matkailua – turistien rahoilla kun oli osuutensa jälleenrakennuksessa.
Kreikan lompakko lie tällä konstilla mahdoton täytettävä, mutta kai matkailijoiden rovoillakin osuutensa on.
Eri asia on, minkänimisellä rahalla tuolla vuoden päästä pärjää, ja millaiseksi elämysmatkailuksi reissaaminen käy, jos vähän joka palvelu on vedetty minimiin.
***
Rötöstellä tietysti osataan kotimaassakin. Toimitukseen tulevilla poliisitiedotteilla riittää mittaa. Rangaistukset ovat olevat säädetyt. Kaidalta polulta poikenneet lintubongarit lukitaan telkkien taakse.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: