Skip to main content

Aidot eväät kiertoon

Tervepä terve.  Toimituksen koillispöytään purjehditaan tässä seuraavaksi.
***
Syksyisinhän pyörii useampia epävirallisia lähi- ja herkkuruokapiirejä.  Joku saa esimerkiksi kalaa yli tarpeen ja antaa osan eväkkäistä kaverilleen kiitoskaupalla.  Toinen on hukkua sieniin ja kolmas sattui tekemään oman maan annista maustekurkkuja sen verran, että voi hyvinkin lahjoittaa pöntön, pari kurkkuja ystävälle tai kylänmiehelle.

Jos tämä tapahtuisi jossain ulkomailla, siitä olisi jo tehty useampia ihastelevia ruokaohjelmia. On autenttisuutta ja lähiä ja isoäidin ohjeiden mukaan käsintehtyä aidoista aineista.

Tietysti tämä voi johtaa absurdeihin tilanteisiin.  Tässä eräänä aamuna päädyin osaksi ruokapiirin välivaihetta eli saaliin päätymistä syöjälleen. Ei sitä usein tule ajeltua halki maakunnan verevä peurankoipi pelkääjän paikalla.
***
Luomustahan ei ole kyse. Törmäsin tuossa Taloussanomien uutiseen, jossa varoiteltiin puhumasta luomusta varomattomasti.   Esimerkiksi hirvi ei jutussa puhuvan Eviran edustajan mukaan ole luomua, sillä ei ole takeita siitä, etteikö hirvi olisi joskus pistellyt eineksiä.

No niin.  Jos tästä hätäisen johtopäätöksen vetää, niin luomuleivällä ruokittu kaupunginpuiston lintutarhan  sorsa on luomua, mutta viiden vuoden aikana yhden retkeilijältä luontoon pudonneen tehomandariinin pistellyt peura ei.

Ei kannata Kupittaalla tai Korkeasaaressa ihmetellä, jos lintulammikon aidan takana joskus näkyy nälkäisiä katseita.  Ulkopuolella, siis.
***
Loppuun lääketiedettä.  Vanhat uskomukset syysnuhan syistä on syytä unohtaa. Syypää ovat oikeasti huoneen somistukseksi hankitut kasvit.
Kukista flunssa, todettiin lääkefirman mainoksessa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: