–Siiderin kysynnässä on voinut olla notkahdus, mutta uskon että pienpanimobuumia seuraa siideribuumi, sanoo perniöläinen Emmi Brownie.
Kun näin käy, tässä talossa ollaan valmiina. Pöydällä on pulloissa Lepolan omenasiideriä, Perniössä lähiseudun omenoista tehtyä. Pöydälle nostetut kolme pulloa ovat ensimmäistä tuotantoerää, joka pistettiin alulle viime syksynä.
–Noin 2000 litraa oli ensimmäinen erä, ja nyt on valmistumassa vähän isompi, Brownie kertoo.
Lepolan nimen siiderille antoi talo, jossa Emmi ja Aaron Brownie asuvat.
Frans Lindstedt rakennutti Lepolan Meritalon tilan maille vuonna 1927. Emmi ja Aaron Brownie muuttivat siihen asumaan viime vuonna. Yhteys hilloistaan ja mehuistaan tunnettuun Meritaloon on olemassa. Emmi on omaa sukua Lindstedt ja hänen vanhempansa Olavi ja Susanna Lindstedt perustivat Marjajaloste Meritalon.
Brownien pariskunta on mukana Meritalon toiminnassa; Aaron jo nyt ja Emmi palaa aikanaan remmiin äitiyslomaltaan, ja he ovat kehitelleet Lepolan siiderit lisäksi Meritalon tuotteiden rinnalle.
–Meritalon nimi tuli Meritalosta, Lepola saa antaa nimensä näille tuotteille, linjaa Emmi Brownie.
Omenoiden käsittelyyn Meritalossa oli rutiini, ajatus siidereistä muuttui isommassa mittakaavassa todeksi ensimmäistä kertaa viime syksynä. Siiderien valmistamisesta vastaa Aaron Brownie, joka on suorittanut tutkinnot sekä The Cider Institute of North Americassa että Cider&Perry Academyssä Englannissa.
Harrastus on opettanut tekijäänsä, samoin opinnot.
–Valmistuksessa on oltava hyvin tarkka ja prosessia on seurattava. Silti tuote on aina erimakuinen, ja siihen pyritään, että maku on aina hyvä vaikka ei joka vuosi samanlainen, Aaron Brownie tähdentää.
Koko juttu painetussa lehdessä