Skip to main content

Matkailu avartaa

Tuuliset terveiset toimituksesta.

Kesäloma on ihmisen parasta aikaa, niin sanotaan. Itse juuri lomalta palanneena voin samaistua tähän väittämään. Lähdin heti loman alussa matkalle Venetsiaan, koska en ollut koskaan aiemmin käynyt Italiassa. Sää suosi koko reissun ajan ja paikallinen arkkitehtuuri oli upeaa. Kaupoissa oli halpaa ruokaa ja juomaa, ravintolassa syöminen oli sekin melko edullista.

Venetsiaa pidetään usein lomaparatiisina ja romanttisena kaupunkina. Ensimmäisen päivän aikana tutustuin paikallisen ruokakulttuurin lisäksi pieniin kauppoihin, joita saarella oli paljon. Kymmenen ensimmäisen kaupan jälkeen huomasin, että kaikissa kaupoissa myydään täysin samanlaista tavaraa.

Turisteille tarkoitettuja jääkaappimagneetteja, Italian lipulla koristeltuja lippalakkeja ja pieniä koriste-esineitä. Siellä kaupungilla kävellessäni pohdin, että tämäkö on ihmisten käsitys täydellisestä lomapaikasta.
Suomeen palattuani kehuin kaikille tutuille, kuinka kauniita maisemia saarella oli. Se oli kuitenkin suurin kehun aihe. Suomessa kehuttavaa riittää enemmän.

Meillä eteläisessä Salossa on paljon pieniä kivijalkaliikkeitä, niistä jokaisessa myydään erilaisia tuotteita. Asiakkaat saavat rauhassa katsella liikkeiden valikoimaa. Italiassa olin katsomassa yhtä t-paitaa, kun olin löytänyt oikean koon pinosta, myyjä sieppasi paidan heti kädestäni ja laittoi sen kauppakassiin. Sitten hän sanoi hinnan ja ojensi kätensä minua kohti.

Useammassa paikassa tuli sellainen olo, että viimeistään tavaraan koskeminen velvoittaa ostamaan tuotteen. Täällä eteläisessä Salossa asiakaspalvelu pelaa hyvin, mutta asiakkaan omaa tilaa kunnioitetaan.
Italiassa kadulla törmäsi välillä kauppiaisiin, jotka tunkivat naisten käteen väkisin ruusuja. Jos ruusun otti vastaan, myyjä ryhtyi vaatimaan maksua. Joidenkin ihmisten perään myyjä lähti juoksemaan, jos ei saanut antamaansa ruusua takaisin. Suomessa voi kävellä rauhassa kadulla, eikä kukaan tule myymään mitään.

Vaikka matkailu avartaa, joskus parhaimmat asiat löytyvät ihan läheltä.

Jaa artikkeli: