Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen itälauteen viikkovihdat sidotaan tässä seuraavaksi.
***
Opin sauna autuas aina, toteaa vanha koululaisruno.
Näinköhän luokissa kiuas kuumenee, kun perjantaina julkistettu hallitusohjelma tuoreeltaan lupaili paria-kolmea tuntia lisää perusopetuksen viikkoon ja etenkin luku-, kirjoitus- ja laskutunteihin.

Yhtä kaikki jännittää, mistä tingitään, jos tuntien kokonaismäärä ei nouse.

Lukutaidon suhteen tilanne tosin on pahempi kuin olisin aavistanutkaan. Perniöön tuli viime viikolla muovinkeräyspiste, pitkään toivottu.

Alle päivässä purkkiin oli tietääkseni paiskottu myös pahvijätettä. Astian kyljessä on tietysti jokseenkin selvin kirjasimin mainittu, mitä sinne sopii laittaa.

Tai ehkä kyse ei ole lukutaidosta vaan siitä, että on keksitty automaattisesti täyttyvä roskis. Jos pahvia päätyy muovinkeräysastiaan, on asialla ollut pahvi.

***

Se taas on vanha totuus, että ikävät asiat kannattaa paljastaa mielellään virka-ajan lopulla ja tässä tapauksessa pelattiin varman päälle: hallitusohjelman julkistaminen alkuillasta kesäperjantaina ja vielä monen loman aattona on joko ihan harkitsematonta tai hyvin harkittua. Suora lähetys tilaisuudesta tuli juuri, kun täältä itäloosista lähdettiin saaren suuntaan.

Autossa oli aikaa kuunnella ja mielessä kävi, että ei tässä nyt paljoa uutta ole sen paremmin ajankohdan kuin sisällönkään suhteen.

Selitän. Perinteisestihän perjantain alkuillassa on kuunneltu Puhelinlangat laulaa -ohjelmaa, joka avaa yhden ikkunan elävään elämään.

Lähetykseen soittaa poikkeuksetta ainakin yksi ihminen, joka on juuri tullut mökille ja odotettu perjantai-ilta on alulla: soittaja kilauttaa lähetykseen kesken ruoanlaiton, herra on aloittelemassa saunanlämmitystä rannassa ja Taiskaa toivotaan, vaikka Mombasanselän sijaan edessä kimmeltää Sahajärvi.

Samaa oli ilmassa suorassa lähetyksessä tulevien ministerien luota: on tapeltu viikko tai toinen tai kolmaskin, ihan tukkanuottasille kuitenkaan ei tohdita heretä kun pakoon ei porukkaansa pääse.

Lopulta ollaan perjantaina siinä pisteessä, että kravattia saa löysätä ja tiedetään suunnilleen, kuka pistää valkean pesään ja kuka kantaa juomat järveen ja kuka katsoo, etteivät ipanat juokse ilman vahdintaa samaan jorpakkoon. Eropaperit pidetään silti käden ulottuvilla.

No, juhannussauna lienee parhaillaan monen mielessä ja eiköpä huomenna kuumene parila jos toinenkin. Puhelinlangoilla kuultaneen tästäkin.

Hallitussakki otti toki etumatkaa: tulevien ministerien grillaus tv-studiossa kuulemma alkoi jo heti viikonloppuna.
***
Kaiken tuon teutaroinnin jälkeen ei ole kirjoitusvirhe, jos toteaa hallitusneuvotteluja käydyn Säätötalossa.

Hyvää juhannusta.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: