Skip to main content

Eeva Koskinen pitää auki yhtä ikkunaa Afganistaniin

Eeva Koskisen kurssittamat naistoimittajat ottivat Afganistanissa valokuvia, jotka kiersivät Suomessa näyttelynä. Tämä otos on Koskisella muistona hänen kotonaan.

Eeva Koskinen ottaa valokuvaan rekvisiitaksi mukaan valokuvasuurennoksen, jossa on afganistanilainen pikkutyttö.
Tyttö ei tietenkään tiedä, että yksi hänestä otettu valokuva on Perniössä. Otos on tallennettu Afganistanissa joitain vuosia sitten.
Eeva Koskinen toteaa, että tyttö voi olla jo kuollut.

Perniön Ylikulmalta on Afganistaniin pitkä matka kartalla ja kaikin tavoin muutenkin.
Afganistan näyttäytyy mediassa useimmiten huonoina uutisina; Taleban-hallinnon väkivaltaisena sortona ja huumekauppana. Maahan on avoinna uutisten lisäksi muutama muukin ikkuna ja yhtä niistä pitää auki Eeva Koskinen osana Learning Together -verkostoa, missä vapaaehtoiset suomalaiset naistoimittajat kääntävät ja toimittavat afganistanilaisten naistoimittajien kirjoittamia tekstejä. Ne julkaistaan Suomen Kuvalehden tarjoamalla Afgaaninaisen katse -blogialustalla.
Tekstit avaavat näkymän väkivaltaiseen arkeen, jossa hallinto on sulkenut naiset ja tytöt pitkälti pois yhteiskunnasta muun muassa kieltämällä yli 12-vuotiaiden tyttöjen koulunkäynnin.

Eeva Koskinen ja verkosto saivat viime viikolla Kehitysjournalismin palkinnon ja 3000 euron palkintosummalla on tarkoituksena jatkaa juttujen ostamista afgaaninaisilta. Palkintoraati toteaa, että blogi nostaa kuuluviin naisten äänet, ja tämä on erityisen tärkeää nyt, kun naiset on Afganistanissa suljettu pois julkisesta keskustelusta.

Ylikulmalla isot murheet muuttuvat pieniksi: tällä viikolla Suomessa on uutisoitu muun muassa kaupan alan lakkovaroituksista, joiden myötä jotain voi lähikaupan hyllystä puuttua.
–Meillä on silti katto päällä ja pottua pöydässä, täräyttää Koskinen.
Afganistanissa ei ole välttämättä ruokaa eikä kattoa ja pakkasta voi olla Pohjois-Suomen tapaan. Humanitääristä apua tarvitsee lähes 30 miljoonaa ihmistä.

Lue koko juttu 2.2. painetusta ja digilehdestä.
Afganistanilaisten toimittajien tekstit löytyvät tästä linkistä https://suomenkuvalehti.fi/afgaaninaisen-katse/author/afgaaninaisenkatse/

Jaa artikkeli: