Skip to main content

Etukäteen asialla

Tervepä terve. Toimituksen koilliskeittiön viikkoserviisi käynnistyy tässä seuraavaksi.
***
Paitsi että tämä kattaus aloitetaan lainauutisilla. Silmään otti viikonloppuna Hesarista juttu siitä, että suomalaisten makuuhuoneissa peitto heiluu entistä harvemmin. Toisaalta taas Tilastokeskuksen ennakkotieto kertoo, että syntyvyys kääntyi pieneen kasvuun viime vuonna.

Joko kyseessä on tilastoharha tai sitten minua on narrattu asioiden välisellä yhteydellä.

No, vakavissaan puhuen näin yksioikoisesti asiaa tietenkään ei voi tulkita mutta kestoaiheita molemmat.

Ensimmäisen uutisen mukana todettiin, että syyt ovat vanhat tutut kuten taloudellinen epävarmuus ja se, että esimerkiksi älylaitteet ja pelit kiinnostavat harrastuksina enemmän.

Ei sillä, ettei joissain piireissä makuukamarin tekemisillä ja videopeliklassikko Super Mariolla saattaisi olla jotain yhteistä. Ensin viiksekäs pikkumies joutuu koville mutta lopulta kaikki ovat onnellisia.
***
Joku kotipuuha sentään kiinnostaa: moni on innostunut ruoanlaitosta ja hyvä niin: kastikkeenteko pesee puhelimen näpräämisen mennen tullen.

Toisaalta on niin, että aina arki-iltaisin ei rima ruoan suhteen ylity kovin korkealta omassakaan huushollissa.

Viikonloput ovat toinen juttu. Viime perjantaiksi keittiöön ui pari paalia Jäämeren turskaa, ja selvää on, että miete karkasi ranskalaisen kalakeiton eli bouillabaissen suuntaan heti.

Paljon myy nykyaikainen valintamyymälä valmiina ja esimerkiksi valmiiksi hakatuista keittojuureksista saattaa olla joku apu monessa keittiössä. Valmiiksi ruskistettua jauhelihaa ei vielä ole päivittäistavarapuolelta silmään sattunut, vaikka siitä joku veikkaili hittituotetta jo vuosia sitten.

Yhtä voisivat hartaammat kotikeittäjät myös tervehtiä ilolla. Keittotalkoissa oli näet valmina kasvikset ja kala, mutta kalaliemen suhteen piti turvautua kaupan tuotteeseen. Mistä sitä omatekoista lientä, jos ei ole kalavainaan rankaa, paria päineen ulottuvilla.

Fileointikoneet joka tapauksessa käyvät kuumina pitkin Suomenmaata, että tiskeihin saadaan siistiä kylkeä. Että josko nyt sitten pakattaisiin perkeet pussiin tai rasiaan ja pakastealtaisiin. Lihapuolella tunnetaan jo käsite keittoluista, miksei sitten kalapuolella.

Ei sillä, etteikö näinä aikoina kyseessä monen mielestä olisi ruokamaailman purkutavarakirppis mutta siitähän voi veisata korkeintaan viis.
***
Muutenhan ilmassa on itseohjautuvutta. Ylen uutisista otti korvaani toteamus siitä, että hallitus ajaa alas öljylämmitystä.

Ja ainahan siihen ei tarvita hallitustakaan. Tiedän eräänkin ihmisen, jolla tämä tapahtui ihan käskemättä. Pannua vilkaisemassa käynyt huoltomies kyllä oli arvellut, että tämä olisi voinut tapahtua jo kymmenen vuotta sitten.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: