Skip to main content

Pittoreski polunpätkä

27.8.20203 syyskuun, 2020Tähdellistä

Tervepä terve. Toimituksen koillismatkaamon viikkoviisumit leimataan tässä seuraavaksi.
***
Kotimaanmatkailua sinne ja tänne. Tätä lajia kuuluu riittävän, joskin joskus pitää lähimatkailuihmistäkin tulla jonkun neuvomaan kauempaa.

Tässä eteläisessä Salossahan on tottunut juhlaviin maisemiin; arkinen elämä on hiukan liioitellen suhaamista kartanolta toiselle ja väliin vähän ruukkikyliä, metsiä ja meri kimmeltää maisemassa melkein koko ajan. Hyvä, että ehtii artesaanipizzojen ja muun maallisen hyvän välissä henkeä vetää.

Ja vaikka ei uskoisi: kun tämänmoisia maisemia koluaa työkseen, sitä pelottavasti vähän kuin turtuu niihinkin.

Torstaina toimituksessa piipahti iloinen vieras, vuosien takainen kesätoimittaja. Maailma vei naisen hyviin töihin toisaalle ja kesäloma toi hetkeksi takaisin tänne, Mathildedalin kautta toki.

Pakko oli uskoa, kun päällimmäisenä tulivat hämmästelyt siitä, miten paljon muutosta kylässä on tapahtunut jo muutamankin poissaolovuoden aikana. Ja pakko oli hörähtää, kun vieras päätti lähteä paluumatkallekin samaa reittiä, koska jutustellessa kävi selväksi, että paljon jäi vielä tulomatkalla näkemättä.

***
Kukaanhan ei ole profeetta omalla maallaan tai joku muu latteus sopisi tähän jatkoksi.

Viime perjantai vei nimittäin lehdentekijän Inkooseen. Takavuosina tuli paljonkin seikkailtua Länsi-Uudellamaalla; Hangon ja Tammisaarenkin kartat ovat aika hyvin jossain muistilokeroissa, mutta vuosiin ei ole ollut muka aikaa ajella. Nytpä oli, ja syy.

Samalla tuli todistettua, että matkasta tulee sitä parempi, mitä visummin kännykät pysyvät taskuissa. Se tarkoittaa sitä, että mitä vähemmän on nenä kiinni ruudussa istujia, sen enemmän riittää autossa pulinaa – ja sitä varmemmin tulee ajettua ohi sen tietyn risteyksen.

Niin nytkin, vaan vahingossahan se aina paras reissu tulee. Nyt tuli kuin sattumalta ajeltua läpi Tähtelän kylän ja hyvä niin: jos levikkialue jätetään pois laskuista, ei ole hetkeen noin nättiä tienpätkää tullut ajeltuakaan. Idyllistäkin voisi joku puhua vanhoja rakennuksia ja suuria puita katsellessaan. Maisema on ihan erimuotoista kuin tässä kulmilla, rakennuskanta jotenkin epäsuomalaista ja suurten peltojen ja meren äärellä tuli mieleen, että mainoslauseena nyt käytetty ”Iloinen Inkoo” on vähän keskiverto. Oma ehdokas olisi ”Suomen Skåne”.

Mikä pistää miettimään, että kuka se räväyttää oikein hyvän iskulauseen Perniön puolen matkailuvalteille.
***
Sellainenkin uutisotsikko otti silmään, jossa luvattiin kertoa, miten lääkäri ja hoitaja voivat tutkia potilasta eri paikoista.

Jostain tietoliikenneasiasta oli kyse, vaikka äkkinäinen voisi ajatella, että homma hoituu ihan keittiötikkaiden avulla. Toinen kiipeää latvapäätä tutkimaan ja toinen istuu jakkaralla syynäämässä muita seutuja.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: