Perniön Ylönkylässä pellosta nousee rinnakkain erinäköisiä sipulinvarsia.
Tavallisen nippusipulin näköinen tavara ei kuitenkaan ole sitä, mitä luulisi.
Paimiolainen Holman tila viljelee ensimmäistä kautta erilajisia salaattisipuleja Ylönkylässä ja koko maan mittakaavassa meneillään on ainutlaatuinen kokeilu.
– Kotipuutarhoissa salaattisipulia on kasvateltu, mutta tässä mittakaavassa kerta on ensimmäinen, kertoo Hanna Holma.
Vanhastaan salaattisipuli tunnetaan talvi- tai pillisipulin nimellä.
Ensimmäisen kauden kokemukset painetaan tarkasti mieleen, esimerkiksi lannoitus ja mikä lajike pärjäsi parhaiten. Tarkoituksena oli löytää sopiva kasvi paikkaamaan kautta vuoden loppupuolella, kun nippusipuli on jo kerätty. Salaattisipuli on suosittu viljelykasvi etelämpänä Euroopassa.
– Viljelyssä pitää soveltaa aika paljon itse, kun ohjeet on tehty jonnekin etelä-Ranskaan, nauraa Holma.
Viimeiset salaattisipulit nostetaan Hanna Holman arvion mukaan marraskuussa.
Perniöstä sipulit lähtevät omaan pakkaamoon Muurlaan ja siitä keskusliikkeisiin pääkaupunkiseudulle.
– Sen pidemmälle emme pysty jäljittämään.
Kokeilu on kyseessä myös markkinoiden kannalta: salaattisipulia ei ole totuttu kaupoissa näkemään ja se pitäisi nyt juurruttaa ruokapöytään. Makeanmieto kasvi sopii siltään salaattiin ja erinomaisesti vaikka wok-ruokiin.