Skip to main content

Ylioppilaskokeissa analysoitiin Edu Kettusta ja koronakolumnia

Linnea Laakso, Pauliina Järvinen ja Helmiina Johansson aloittivat tiistaina ylioppilaskirjoitukset Perniön lukiossa. Urakka jatkuu kirjoitustaidon kokeella perjantaina.

Perniön lukion käytävillä vedettiin tiistai-iltapäivänä takkeja niskaan hyvinkin huojentunein ilmein.
Ylioppilaskokeet aloitti äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe, eivätkä abiturientit Pauliina Järvinen, Helmiina Johansson ja Linnea Laakso olleet kokeen jälkeen ollenkaan toivottomalla tuulella suoritustensa suhteen.

Tehtävä toi kokelaiden eteen muun muassa romaanikatkelman, kolumnin koronapassista ja lauluntekstin, jossa tällä kerralla oli analysoitavana tuotantoa Kemiönsaarelta, nimittäin teksti Edu Kettusen kappaleesta Madonreikä.
Linnea Laakso toteaa, että teksti ei päästänyt puntaroijaansa ihan vähällä: mukaan mahtuu vaikeitakin kielikuvia ja elottomien elollistamista eli personifikaatiota.

–Tuli se vaikutelma, että kertoja ennemminkin seurailee perässä maailman menoa.

Helmiina Johansson ja Pauliina Järvinen miettivät, että runon analysointi vaatii myös runon käsitteiden tuntemusta.  Siitä kolmikko on yhtä mieltä, että lukutaito karttuu vain lukemalla: uutisia seuraavat kaikki, Pauliina Järvinen tunnustautuu kirjojenkin lukijaksi ja Linnea Laakso miettii, että hänelle lapsena ääneen luetut kirjat ovat osaltaan rikastuttaneet sanavarastoa.
–Lukemalla oppii myös kirjoittamaan, Laakso puntaroi.

Lisää abien ajatuksia torstain printti -ja digilehdessä.

Jaa artikkeli: