Skip to main content

Yksi sana moneen väliin

Tervepä terve. Toimituksen koillisverstaan viikkopellit asennetaan tässä seuraavaksi.
***
Äidinkielihän on oiva työ- ja leikkikalu, eikä edes vaikea koota. Arto Nyberg haastatteli jääkiekkoilijaa, joka on tullut Tsekistä Suomeen 15-vuotiaana. Nyt ikää on 22 vuotta, eikä puheessa kuulunut aksentin häivää, jos ei paria aitoturkulaista taivutusta huomioida. Eikä huomioida, paitsi hyvällä.

Yksi nuorukaisen tekemä huomio kielestä oli, että sama sana voi tarkoittaa montaa asiaa.
Näin on, ja tämä vetää joskus vipuun vanhemmankin. Eräs lehtiotsikko tässä totesi pääministerin sanoneen, että ”EK:lla on jäänyt levy päälle”. Ralliväki tulkitsee tietysti ensin lyhenteen erikoiskokeeksi. Sitten pitäisi vielä tietää, puhutaanko ääni- vai hellanlevystä.Ensinmainittu tauotta soidessaan aiheuttaa ennen pitkää hermoromahduksen, jälkimmäinen töitä palokunnalle. Tuhot ovat yhtä kaikki jonkinmoiset.
***
Sama pätee aamu-uutisiin, joita ei voi seurata kuulematta asiaa urista. Usein puhutaan työurista, urheilussa latu-urista ja joskus tieurista. Kaikki tarkoittavat samaa; ura on syvennys, joka johtaa ja ohjaa jostain johonkin.
Tiessä ura ei ole toivottu ilmiö ja työuralla eteneminenkin nyt on suhteellinen käsite.

Ura on auki, putki umpinainen, ja siksi käsittämättömin käsite on uraputki. Joko se tarkoittaa hiihtorakennelmaa Paimiossa tai sitten aina vaan nousujohteista työtä, josta ei pääse pois vaikka haluaisi.

Tämä taas on eri putki kuin se, joka monelle jää päälle kesälomalla ja jonka pätkäisemiseen tarvitaan katkaisuapua. Voisi olla parempi olla reilusti umpitunnelissa. Siinä on kaikesta päätellen loppu näkyvissä, kuten umpikujissa aina.
***
Väylistä ei sen enempää. Teiden kunnosta ollaan huolissaan Suomessa ja Teiden kunnosta Kanarialla.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: