Skip to main content

Yhteisöllisyyden tarve korostuu lomalla 

Etäkoulu, kokoontumisrajoitukset ja muut koronan mukanaan tuomat muutokset ovat vaikuttaneet monen lapsen ja nuoren arkeen. Harrastuksia on laitettu tauolle ja yhteisiä tapahtumia on jouduttu perumaan koronan aikana.

Syysloma on monelle lapselle ja nuorelle kauan odotettu tauko koulujen tiukoista aikatauluista tai intensiivisestä opiskelusta. Läksyjen tekemisen ja kokeisiin lukemisen sijaan voi nähdä kavereita vapaa-ajalla ja nukkua aamulla pitkään. Osa lomailijoista lähtee viettämään vapaapäiviä perheen kanssa pidemmälle reissulle, mutta monet jäävät kotiin yksin, kun vanhemmat ovat normaalisti töissä.

Kaupunki tarjoaa paljon aktiviteetteja lapsille ja nuorille syyslomaviikolla. Tekemistä löytyy liikunnallisista leikkihetkistä taidetyöpajoihin. Erilaiset järjestöt järjestävät toimintaa lomaviikon kunniaksi. Moni aktiviteetti on kuitenkin järjestetty sellaiseen aikaan, että vanhemmat eivät pysty osallistumaan tapahtumiin lapsen kanssa. Jotkut lapset osaavat ja uskaltavat lähteä yksin tapahtumiin, mutta toiset kaipaavat vielä vanhemman mukaan, ainakin saattajaksi.

Yhteisöllisyys on aina ollut iso osa ihmisten arkea. Kouluissa lapset oppivat tärkeiden oppiaineiden lisäksi sosiaalisia taitoja ja välitunneilla luodaan uusia ystävyyssuhteita. Kun vietetään lomaviikkoa ja harrastuksetkin ovat tauolla viikon ajan, lapsi voi helposti jäädä yksin kotiin katsomaan kännykkää.

Tässä ajassa on erityisen tärkeää, että jokaiselle lapselle tarjotaan mahdollisuuksia yhteisölliseen toimintaan, myös koulujen loma-aikoina. Ohjatun toiminnan sijaan voi vaikka sopia leikkitreffejä puistoon tai mennä kylään kaverille. Viikko voi tuntua lyhyeltä ajalta aikuisen elämässä, mutta lapselle jokainen päivä tuntuu pitkältä, jos sen joutuu viettämään yksin erossa kavereista.

Lapsi ei tarvitse lomalla sirkushuveja, mutta kiireetöntä yhdessäoloa sitäkin enemmän.

Jaa artikkeli: