Skip to main content

Vuosi on edennyt niin, että kohta voidaan puhua jo kevättalvesta.
Vuosi on myös kulunut äkkiä. Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun uutisoitiin ensimmäisestä Suomessa vahvistetusta koronavirustapauksesta.

Sen jälkeen uutisia, tilastoja, raportteja ja ennusteita on todella riittänyt, niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Paikallislehden vinkkelistä katsoen tärkeintä on paikallisuus. Toistaiseksi eteläisessä Salossa on selvitty verraten vähällä: tautitapauksia on todettu yhdessä kaupungin asuinyksikössä ja aikaisemmin kotipalvelun asiakkaalla ja hoitotiimin henkilöstöllä sekä altistus lomakeskuksessa. Kaupunkitasoa tarkempaa tilastotietoa tapauksien sijoittumisesta kartalle ei ole saatavana.

Poikkeuksellisuus on näkynyt siinä missä muuallakin, esimerkiksi alas ajettuina harrastusmahdollisuuksina, etäopiskeluna ja tiettynä varovaisuutena sekä maskeina katukuvassa.
Jos näin jatkuu, hyvä on – mutta paikallisesti kohtalaisen hyvä tilanne ei valitettavasti auta siinä, miten äkkiä tilanne koko maassa saati maanosassa alkaa parantua. Tällä viikolla voimaan astuneet tiukat maahantulorajoitukset ovat yksi tapa yrittää taltuttaa leviämistä, harmillisen hitaasti etenevät rokotukset toinen. Toimenpiteitä tarvitaan, vaikka koronaväsymys painaa ja harmitus on ymmärrettävää.

Vaurioiden korjaaminen kestää, puhuttiinpa sitten elinkeinoelämän talousvaikeuksista tai silkasta syrjäytymisestä.

Paljon perinteistä vuoden kulkua jää pois. Tällä viikolla lehdessä tavataan muun muassa neljä abiturienttia, jotka muiden ikätovereidensa tavoin joutuvat tyytymään penkkarien kevytversioon. Tilanne kismittää varmasti eikä sen sanominen ole kiittämättömyyttä juhlien järjestäjiä kohtaan. Se tehdään, minkä ohjeet sallivat ja toiselta puolelta löytyi myös ymmärrystä vaikeassa tilanteessa. Sitä toivoisi löytyvän jokaiselta edelleen, ikään ja paikkaan katsomatta. Ehkä jotakuta piristää se, että edes perinteisten talvilajien pariin pääsee, mutta todella paljon on sellaista, mikä on vielä auki. Normaalioloissa tässä kohtaa vuotta mietittäisiin täysillä jo esimerkiksi kevään ja kesän tapahtumia. Ehkä mietitään nytkin, mutta epävarmoina siitä, saako mitään järjestää.

Jaa artikkeli: