Skip to main content

Aurinkovoimahankkeita on vireillä eteläisessä Salossa ja lähiseuduilla nyt monta ja suunniteltujen voimaloiden pinta-ala nousee satoihin hehtaareihin.
Ilman vastarintaa projektit eivät toki ole edenneet: kilpailu rakennuspaikoista johtaa siihen, että yritykset eivät liikoja etukäteen huutele suunnitelmistaan julkisuuteen. Tämä aiheuttaa tuohtumusta, samoin se, että toisinaan suunnitelmissa voimaloiden alle on jäämässä esimerkiksi arvokkaita maisema-alueita tai metsää. Uusiutuvan energian tarvetta ei kukaan kiistä, mutta luonnolle rakentaminen ei tälläkään kertaa saisi aiheuttaa haittoja. Joskus on vaikea tietää, kumpi on muna ja kumpi kana: esimerkiksi Kemiössä noin 200 hehtaarin voimala-aluetta suunnitellaan paikalle, jolta metsä on osin jo hakattu. Luonnontuho on tapahtunut, joten jostain kulmasta katsoen voimaloiden alle suoranaisesti ei ole jäämässä mitään.
Perniönseudun Lehden pääkirjoituksessa pyöriteltiin jo viime joulukuussa aurinko- ja tuulivoimaloita. Kirjoitus muistutti, että tuulivoimaloille otollisimmat kohteet on merkitty maakuntatason kaavaan, mutta aurinkovoimaloiden osalta näin ei ole. Salon kaupunki päättikin käynnistää aurinkovoimakartoituksen, joka listaa paneeleille sopivat kohteet. Maisema- ja luontoarvojen tulee tässä painaa, mutta kartoitukselle tulee kiire.
Salon kaupunkikehityslautakunta päätti tiistaina palauttaa vielä valmisteluun Kaurapellon alueen aurinkovoimaloita koskevan asian. Lautakunta halusi selvittää vaihtoehtoisia paikkoja ja valmistella yleisiä linjauksia jatkoa varten. Lähtökohtaisesti tämä hanke oli toki monessa mielessä kevyt: varsin pieni ja sille kaavailtu aluekin isolta osin pusikoituneita teollisuustontteja. Kyseessä olisi ollut lähinnä täydennysrakentaminen; kippitehtaan ja paloaseman pihojen jatkona maantien varressa onkin paneeleille toki oikeampi paikka kuin metsässä.

Jaa artikkeli: