Skip to main content

Viikonloppuun pitää uhrata pari ajatusta

Kun kuuntelee lähiseudulta kotoisin olevan miehen kertomusta minuuteista, jotka olisivat voineet olla hänen viimeisensä ilman tarkkaavaisia kanssaihmisiä, väikkyy tuleva viikonloppu väkisin mielessä.

Mies putosi, omaa hölmöyttään – hän nöyrästi myöntää, veneestä ja ilman pelastusliivejä. Viime viikolla yksitoista asteinen merivesi teki tehtävänsä. Uiminen onnistui hetken, samoin ajattelu. Kelluminen jäi ainoaksi vaihtoehdoksi pysyä hengissä minuutin kaksi pidempään.

Kelluminen ei päättynyt kuolemaan, vaan pelastajien veneeseen.

Tulevana viikonloppuna vietetään keskikesän juhlaa ja rannat raikaavat. Vesillä on kesän vilkkain viikonloppu, varsinkin jos sää pysyy ennusteiden mukaan kohtuullisena. Merivesi ei silti lämpene juurikaan.

Nyt viimeistään pitäisi ajatella hetki viikonloppua ja turvallisuutta.

Vesille lähdettäessä veneen ja varusteiden pitäisi olla kunnossa aina, ei vain juhannuksena. Myös kipparin pitää olla kunnossa merelle lähdettäessä, ei pelkästään selvä, vaan myös jonkun verran kokenut vesillä liikkuja.

Seudun järvillä ei eksyminen ole suuri ongelma, ranta tulee ennen pitkää vastaan. Merelle lähdettäessä on tärkeää tietää missä ollaan. Sen tietää jokainen tottunut merenkulkija, mutta liian usein tieto paikasta on jonkun sähköisen apuvälineen tuottamaa.

Jos apua tarvitaan, osaako paikkatiedon ottaa laitteesta ulos joku muu kuin kippari ja jos kippari ja laitteet ovat poissa pelistä, mistä tieto sitten.

Mökeillä voidaan myös tarvita apua.

Mökkien paikkatiedon tekee helpommaksi niiden suhteellisen pysyvä sijainti.

Hätäkeskuksilla on verkossa palvelu, josta voi mökin koordinaatit tulostaa minuutin tuhannesosan tarkkuudella. Se kannattaa tehdä tietysti myös silloin, jos asuu vakituisesti haja-asutusalueella.

Kahden numerosarjan kertominen hätäkeskukseen ei vaadi mitään erityistaitoja. Sen sijaan pitkän ja mutkikkaan mökkitien kuvaileminen voi olla vieraalle mahdoton tehtävä, eikä saarissa ole aina teitäkään.

Vara on viisautta eikä vahingon enne, mainosti vakuutusyhtiö aivan oikein takavuosina.

Turvallista juhannusta.

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: