Skip to main content

Vihjeet herkistelyyn

Tervepä terve. Toimituksen lounaisopiston viikkotodistus lyödään käteen tässä seuraavaksi.
***
Eteläisessä naapurissa on leikannut muukin kuin säästöintoinen virkamies. Lanttu, nimittäin.
Raaseporilla on hienot matkailusivut. Tietysti matkailuvinkkelistä  kaupunki on joka tapauksessa vahvoilla, jos sillä on ladata pöytään kymmeniä tapahtumia, Helene Schjerfbeck, vanha kaupunki ja Saaristomerta.
Tarjonnan suuruus ei tosin ole pääasia, jos muuten oivalletaan.  
Peräti ilahduin, kun bongasin sivuilta osion, joka vinkkaa  tutustumaan Raaseporin romanttisimpiin paikkoihin.  Tätä seuraa lista esimerkkipaikoista, joista yksi ei ole sen kummempi kuin vanha elokuvateatteri, jossa voi jännärin aikana painautua toinen toiseensa kiinni.  
Sanokaa mitä vaan, mutta tällaisilla pienillä, pilke silmäkulmassa tehdyillä ideoilla kaupunki kävijöilleen myydään.
Hersyvin  vinkki kehottaa muuten kiipeämään pussailemaan vanhan vesitornin huipulle.
Vesitorni onkin uutta ajattelua. Aiemmin se on ollut lähinnä vesisänky, missä moisia iltapuhteita harjoitetaan.
***
Kuntalaisten kuuleminen on kestoaihe Salossa.   Tuleviin säästöihin liittyen pidetään ihan kuulemistilaisuuksien sarja .
Vielä kauempana etelässä ajatus on viety  arkiselle tasolle:  Hangon terveyskeskus kutsuu kaupunkilaisia asukasiltaan, jossa voi antaa terveydenhuollosta palautetta ja esittää toiveita.
En ole tuollaiseen ennen törmännyt, mutta ajatus vaikuttaa  mainiolta. Usein terveysaseman toiminnassa närästävä asia on  pieni juttu ja pienellä korjattu.  Sellainen, josta ei lähdetä varta vasten soittamaan, mutta josta voi kansalaistilaisuudessa avata suunsa.   
Kaukana ei ole ajatus siitä, että ajatus sopii anastaa käytettäväksi muuallakin. Sen se tosin ehkä vaatii, että terveyskeskus ei ole kymmenientuhansien asiakkaiden mammutti.
Joillekin tietysti voi olla yllätys, että Hanko on oikea kaupunki, jossa on sellainenkin arkinen asia kuin kausiflunssalla kyllästetetty terveyskeskus.  
Kovin monelle paikkakunta on ihan arjesta irrallinen saareke, missä sopii käydä heinäkuussa tennistä lätkimässä ja vierassatamassa pätemässä.

***
Kouluvuoden jälkeisen ajan yksi vakioaihe on julkinen liikenne. Siitä puhe, mistä puute näet.
Totta on, että jos linjurivuoroja vielä vähän karsitaan, ovat mattolaiturit kaupungin ainoat laiturit, joille tulee mitään liikennettä.
***
Sellainenkin ylellisyys joissain kaupungeissa elää edelleen kuin vuokrattavat kasvipalstat.
Tässä on jonkinlainen syy-seurausketju kyllä tässäkin.
Muutama kasveista pantua juomaa liiaksi nauttinut on päätynyt myöhemmin poliisipalstalle.
***
Heip.
aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: