Skip to main content

Yli kaksi vuotta otsikoita hallinnut koronapandemia ei suinkaan ole vielä nujerrettu vastus, vaikka niin voisi luulla. Omikron-muunnos on edennyt niin, että parhaillaan useimpien lähipiiriin tuntuu kuuluvan yksi tai useampi potilas. Moni sairastaa taudin lievänä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti jo ennen pääsiäistä, että epidemian huippu on ohitettu. THL ilmoitti niin ikään, että yleinen kasvomaskisuositus poistuu – mutta kolme poikkeusta tähänkin on. Edelleen suositellaan, että maskia käyttävät ihmiset, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon, samoin he, joilla on hengitystieinfektion oireita tai jotka tietävät altistuneensa koronalle, ja heidän on liikuttava myös kodin ulkopuolella.

Lähtökohtaisesti näyttää siltä, että esimerkiksi kaupoissa näkee parin vuoden jälkeen kohta myös ihmisiä ilman maskeja. Siitä huolimatta huolellisuus on edelleen muistettava: koronavirus ei ole kadonnut mihinkään ja infektion voi saada – ja joillekin se voi olla vakava.
Pari vuotta saattoi opettaa kansalaisista jokaiselle jotain: esimerkiksi sen, että käsihygienia on arkisuudessaan tärkeä toimenpide, ja että sairaana ensisijaisesti pysytään kotona.

Muistettavaa seuraaville

Kiirastorstain suru-uutinen kertoi kansanedustaja Ilkka Kanervan menehtyneen 74-vuotiaana. Tieto kosketti laajalti. Kanerva oli vankasti Varsinais-Suomen mies ja ura hakee vertaistaan: lähes 50 vuotta eduskunnassa ja kolme ministerinpestiä saavat jatkokseen lähes käsittämättömän pitkän listan yhteiskunnallisia tehtäviä. Poismenon myötä häviää valtava määrä hiljaista tietoa.
Muistopuheissa on korostettu Kanervan laajaa verkostoa ja tuttavapiiriä sekä asennetta: Kanervan on muistettu olleen aina ystävällinen ja keskusteleva, vaikka asioista olisi oltu eri mieltäkin. Niinkin pärjää ja menestyy. Se kannattaa muistaa politiikassa nuorempienkin.

Jaa artikkeli: