Skip to main content

Varsinaista valohoitoa

Tervepä terve.  Toimituksen lounaisklinikan viikkotikit ommellaan tässä seuraavaksi.

***
Jokaisella meistä on pöljiä pelkoja.  Listalla kärkipaikkaa taitavat keskimäärin pitää käärmeet ja muut ölliäiset, lentäminen ja hammaslääkäri.

Jokin logiikassa ei täsmää.  Käärmeiden, ölliäisten ja lentämisen pelko on tietysti sikäli perusteltavissa, että niistä  voi olla haitallisia seurauksia terveydelle. Hammaslääkäristä taas on haittaa vain, jos mokomaa välttelee.   

***
No, poskihammas alkoi hiljakkoin vihoitella ja ajatus poraamisesta oli kuitenkin ja kaikesta järkiajattelusta huolimatta suunnilleen yhtä kiehtova kuin kauppakeskukseen alennusmyynneille meneminen.   

Onneksi meillä on kehittyvä tekniikka. Laser-sädehän on saanut aikaan monenlaista. Tutuin sovelluskohde taitaa olla cd-levy ja lääketieteen puolellakin käyttötapoja on monia.  

Samainen säde auttaa nykyään myös hammaslääkäreitä karieksen pois poraamisessa ja muussa, eikä hullummin autakaan.   

Laseria piti siis uteliaana kokeilla.  Vielä toistaiseksi laserporaukseen haluaminen tarkoittaa toki sitä, että jostain on löydettävä rahaa  yksityisellä asemalla käymiseen. Tällä kertaa arpaonni suosi Turun Kauppiaskadulla toimivaa yritystä.

***
Laser-poraukseen voi oikeastaan valmistautua viettämällä lupsakkaa kesäiltaa.  Jossain kohdassa syödään vähän liian tummaksi grillattua lihaa, sen jälkeen lojutaan kalliolla pää alaspäin ja lopussa huomataan että ei tämä nyt ihan halvaksi tullut.

Paljon muulta laserhomma nimittäin ei tunnu.  Alamäkeen siinä maataan, suuhun tulee pieni palaneen maku, ja siinäpä ne aistimukset olivatkin.   Ääni on pientä napsutusta ja itse poraaminen eli reiän tykittäminen lasersäteellä tuntuu vähemmän kuin hampaiden harjaaminen.

***
Valohoidosta puhutaan autokorjaamojen osalta pahaan sävyyn. Käsite tarkoittaa sitä, että konehuoneessa on roikkalamppu palamassa, mutta työtä siellä ei tehdä. Laskutus tietysti tehdään sen mukaan, montako tuntia roikka paloi.

Ehkä käsitettä on aika päivittää.  Valohoidostahan on kyse laserilla tehtävässä hammashoidossakin.  Luukku on auki kattoon asti, montun pohjalla tuikkii valo, mutta valmista tulee.  

Valohoitoa myyvään autokorjaamoon mennään harvoin uudestaan paitsi pesäpallomailan kanssa. Laserpyssylääkärin tuoliin sitä vastoin voisi mennä toistekin.  Siis lähempänä grillijuhlia tämä on kuin kehnoa korjaamoa.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: