Skip to main content

Varsinais-Suomi siirtyy koronan leviämisvaiheeseen

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään tiistaina, että maakunta siirtyy koronan kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen välittömästi. Kaikki kriteerit leviämisvaiheesta täyttyvät, kertoo sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä tiedotteessaan. Muutoksen myötä Varsinais-Suomi siirtyy nyt myös leviämisvaiheen suosituksiin, jotka olivat viimeksi käytössä toukokuussa. Terveysturvallisesti järjestetty ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Voimassa on tiukin eli leviämisvaiheen kasvomaskisuositus. Lisäksi suositellaan etätyön tekemistä laajalti julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Peruskoulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen suosituksiin ei tule toistaiseksi muutosta.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet vauhdilla. Uusia koronatapauksia todetaan Varsinais-Suomessa päivittäin lähes sata. 28.7. todettiin 134 positiivista, mikä on kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaalahoidon tarve on kasvamassa, ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen. Maanantaina 2. elokuuta Tyksissä oli 11 koronapotilasta, mutta yksikään heistä ei ollut teho-osastolla.

̶  Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15-29 -vuotiaita.

Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissa nyt 174,3. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 104,1. Positiivisten koronatestien osuus on 5,1, kun se viikko sitten oli 3,6 prosenttia.

Kuluneella viikolla tartunnan jäljitys onnistui vai 50 prosentissa tapauksista.

̶  Jäljitysprosessi ei pysy perässä koronatartunnoissa. Tämä on toki resurssikysymys, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jäljitystyöhön, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet, Rintala sanoo.

– Nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika, myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa, hän lisää.

Jaa artikkeli: