Snart börjar det grönska. Någon av oss har redan sett en hästhovsblomma och någon annan en skygg liten blåsippsknopp. Fåglarna sjunger. Snön smälter i vårsolen. Härligt! Nu när naturen börjar vakna är det väl naturligt att också ha mycket grönt på matbordet. Jag tänker främst på broccoli, bönor och spenat som brukar kallas för kraftgrönsaker.
Broccolin är en fin källa till proteiner och vitaminer. Den kan ätas både rå och tillagad. Förvällningstiden för broccoli är ca 3 min.
Den vackert gröna broccolibuketten blir fortare färdig än bukettens skaft, låt alltså skaftet koka litet längre eller koka så att buketten är ovanför vattenytan. Överkoka inte broccolin för då förlorar den både färg och smak samt sin C-vitaminhalt. Den kokta broccolin kan marineras (med olja, vinäger och kryddor) och sedan användas i sallader.
Bönor av alla de sorter, är kanske inte alltid gröna, men alla innehåller rikligt med proteiner och fiber. Bönorna skall alltid kokas då de innehåller ett skadligt ämne som under kokningen bryts ner. Förvällningstiden för bönor är ca 3 min. Vanliga bönsorter är brytböna som har rund balja och skärböna som har platt balja. Den gula bönan kallas vaxböna. Bönorna kan också med fördel marineras.
Spenaten med sina mörkgröna blad är en källa till olika mineralämnen och vitaminer. Servera gärna en mjölkprodukt tillsammans med spenaten för att förhindra oxalsyran (som finns i spenat) att uppta kalcium. Spenaten innehåller också nitrater så ät inte av den för ofta. Den här gröna växten passar bra i soppor, plättsmet och potatismos.
Litet senare nu på våren kan spenaten bytas ut mot nässlor. Nässlan är en mångsidig viltväxande ört som nog är värd att tas upp i spalten ”på andra inehmska”.
Allt som kallas ”grönt” är inte grönt på riktigt, men det är alltid gott och hälsosamt.
Hoppas du tar dig en extra runda på grönsaksavdelningen nästa gång du besöker din lokalbutik.
Vårfriska hälsningar
från Kristina